Doorwerken na je pensioen

Steeds meer werknemers willen nadat ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, liever doorwerken. Ze voelen zich fit, willen bij het werkzame leven betrokken blijven en zien het helemaal niet zitten om te stoppen.

Het is goed mogelijk om door te werken, maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. In sommige cao’s en arbeidscontracten staat vermeld dat je niet mag doorwerken als de AOW-leeftijd is bereikt. Dan stopt het contract en moet je met pensioen. Staat dit niet vast of wil je ondanks die cao toch door, dan is het mogelijk om met de werkgever om de tafel te gaan en te overleggen of je door mag werken. Als de werkgever akkoord gaat is het wel belangrijk dat er een nieuw contract wordt afgesloten.

Soms moet je dan na jaren ergens te hebben gewerkt, opnieuw gaan onderhandelen. Dat kan best vreemd zijn, maar toch is dat niet zo gek want je hebt een goede uitgangspositie. De werkgever hoeft namelijk geen pensioenpremie en de premie voor de WW-uitkering in te houden op je brutoloon. Blijft jouw salaris met een nieuw contract netto gelijk, dan is de werkgever goedkoper uit. Daarmee behoudt de werkgever zijn werknemer met veel ervaring en kennis van het vak én ben je goedkoper dan eerst.

Meer inkomensbelasting

Houd ook rekening met het feit dat je waarschijnlijk meer inkomensbelasting moet gaan betalen omdat je twee inkomens hebt: het pensioen en het salaris. Je totale inkomen valt in een hoger tarief. Ook is het belangrijk in de gaten te houden of je nog wel recht op zorg- of huurtoeslag hebt bij een hoger inkomen.

Als je ziek wordt

Houdt er wel rekening mee dat wanneer iemand die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt doorwerkt en ziek wordt, maar dertien weken recht heeft op een doorbetaling van het loon. Een jongere werknemers heeft daar maar liefst twee jaar recht op. Het is ook belangrijk om te weten dat bij een eventueel ontslag het UWV (of een rechter) niet hoeft te worden geraadpleegd. Dat geeft de werkgever vrij spel. Ook heb je als vertrekkende AOW’er bij ontslag geen recht op een zogenoemde ‘gouden handdruk’ of ontslagvergoeding.

Zelfstandig verder

Ga je voor jezelf beginnen en wil je verder als zzp’er, wat heel goed mogelijk is met veel jaren werkervaring, kennis en expertise, dan heb je geen recht op volledige zelfstandigenaftrek. Mocht je voor zelfstandigenaftrek in aanmerking komen dan krijg je slechts de helft.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.