Domme vliegen leven langer

Domme vliegen leven langer. Zwitserse onderzoekers hebben becijferd dat domme vliegen 80 – 85 dagen leven. Slimme vliegen leven daarentegen maar 50 – 55 dagen. Ze fokten de vliegen door te selecteren op intelligentie en geheugen.

Dat selecteren lijkt me behoorlijk lastig. Want is een vlieg die op een warme zomerdag telkens weer op je been landt om te kriebelen nou intelligent of juist dom? Hij is in ieder geval wel zo slim om de eerste twee keer, wanneer ik langzaam mijn hand beweeg om hem uiteindelijk die flitsende fatale klap toe te dienen, weg te vliegen.

Was deze vlieg nou slim of dom? Ik weet het niet. En hoe zit dat nu bij mensen? Ik heb wel eens gelezen dat hoger opgeleiden gemiddeld genomen langer leven dan lager opgeleiden. Ik kan zo een paar mogelijke oorzaken opsommen die in het voordeel van de hoger opgeleiden spreken. Zoals minder fysiek belastend werk, meer voldoening in het werk, geen uitkering en daardoor meer regelmaat en vaak minder ongezonde gewoontes, zoals chips eten en bier drinken tot in de kleine uurtjes.

Het lijkt onrechtvaardig. Je bent al dom en dan leef je ook nog eens korter dan lui met hersens. Je zou haast wensen dat je een vlieg was.

God zegt in de Bijbel dat wat door mensen in deze wereld voor dom wordt aangezien, bij Hem vaak het summum van wijsheid is. Zo word je in deze wereld vaak niet voor vol aangezien wanneer je nog in een Jezus gelooft die de kloof tussen mens en God wilde dichten. Je loopt dan al gauw het gevaar om het stempel “DOM” te krijgen. Maar gelukkig word je door God zó gestempeld “EIGENDOM van Jezus”. Een soort toegangskaartje tot de hemel.

En daar zal blijken, dat “domme” mensen toch langer leven.

 

Theo de Jong,

Ouderenpastor Doopsgezinde Gemeente

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.