Doen in Bolsward: bier proeven bij Us Heit

Inwoners van Bolsward kennen uiteraard het Us Heit bier. Maar soms woon je ergens al jarenlang en heb je nog nooit kennisgemaakt met wat er in je eigen omgeving te doen is. Ben je gek op bier en woon je in Bolsward of ben je toevallig een toerist? Het is de moeite waard om de Friese Bierbrouwerij te bezoeken.

Een stukje geschiedenis

De Friese Bierbrouwerij is een klein familiebedrijf uit Bolsward wat maar liefst acht verschillende soorten speciaal bier brouwt onder de naam Us Heit (onze vader). Daarnaast stookt men sinds 2002 een eigen single malt whisky wat het Frysk Hynder (Fries paard) wordt genoemd. Us Heit is een bekend biermerk in Friesland en wordt dan ook verkocht in de meeste Friese supermarkten en slijterijen. De naam is afgeleid van Graaf Willem Lodewijk, de allereerste stadhouder van Friesland (1560-1620). Hij wordt de vader aller Friezen genoemd, oftewel Us Heit.

De bierbrouwerij is in 1985 opgericht, niet in Bolsward, maar in het dorpje Uitwellingerga. Het eerste bier werd niet Us Heit genoemd, maar Twels Pilsener, naar de Friestalige naam van het dorpje: Twellingea. In 1990 werd het bier zo populair dat de brouwerij te klein werd. Men verhuisde naar Sneek waar de brouwerij gevestigd werd in het voormalige fabriekspand van Philips.

In 1995 stond er opnieuw een verhuizing te wachten. Dit keer betrokken de brouwers het pand van de voormalige Hogere en Middelbare school voor Levensmiddelentechnologie in Bolsward. Tot op heden is deze locatie perfect voor alle activiteiten van de bierbrouwerij. Sindsdien is het ook mogelijk om een rondleiding bij Us Heit te volgen.

Waarom leuk?

Hou je van bier dan is het interessant om te kijken hoe bier gebrouwen wordt. In Bolsward worden acht verschillende speciaal bieren gebrouwen van natuurlijke ingrediënten. Je krijgt inzage in het proces en na afloop mag je het bier proeven in de speciale proeflokalen. Ook is het mogelijk om op het terras naast de hoptuin te zitten. Naast het Us Heit bier zijn er diverse Friese producten te koop.

Naast bier wordt er een single malt whisky gestookt. De ambachtelijke Frysk Hynder whisky wordt van 100 procent mout gemaakt. Het familiebedrijf heeft zelf een eigen mouterij. Erg leuk om eens te ervaren hoe whisky wordt gemaakt en natuurlijk moet je de Friese whisky even proeven. De whisky wordt op verschillende vaten gerijpt waardoor elke botteling een unieke smaak heeft. En vergeet niet om de Frysk Famke koffielikeur te proeven, ook dat wordt in Bolsward gemaakt.

Informatie: 

Bezoekadres: Snekerstraat 43

Openingstijden proeflokaal: zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Excursies om 11.00 uur en 15.00 uur op afspraak (altijd van te voren reserveren)

Meer informatie op: www.usheit.com

Foto (C): Pexels 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.