Doel van je leven

‘Oh ik kan maar niet bevatten waar en waarom ik hier ben, zoekend naar een antwoord op een vraag die niemand kent’

De bovenstaande zin is een deel van het liedje ‘De bestemming’ van Marco Borsato. Naast dat het een lekker nummer is, spreekt de tekst ook veel mensen aan. En dat is juist omdat iedereen onbewust wel op zoek is naar de reden van ons bestaan.

Niet zo lang geleden had ik een boeiend gesprek met iemand over de mogelijkheden van waar ons leven vandaan kan komen. Alles wat wij om ons heen zien kan volgens de natuurkundige wetten niet zomaar uit het ‘niets’ voortgekomen zijn. Dat bracht ons tot de conclusie dat het leven en al het zichtbare wel moeten zijn voortkomen uit een eeuwige energiebron. Ons gesprek eindigde bij de vraag “met welk doel is ons leven hier dan ontstaan?”

Sommige wetenschappers veronderstellen dat het leven hier door buitenaardse wezens is gebracht. Met die theorie is de reden van het ‘waarom wij hier zijn’ onbekend. Maar als het leven hier gebracht is, dan zou je toch ook mogen verwachten dat er een visitekaartje is achtergelaten. En dat is juist waarin de God van de Bijbel zich onderscheidt. Hij verklaart niet alleen dat Hij het leven hier gebracht heeft, maar ook geeft Hij aan met welk doel Hij dat deed.

Als we met de jongeren op straat praten over het wat het doel is van hun leven, krijgen we reacties als: ’feesten’ of ‘zuipen’. Velen van hen leven van weekend naar weekend, om dan volop te genieten en hebben daarbij ‘het eigen genot’ tot levensdoel verheven. Maar zou dat nou echt de bedoeling zijn van ons leven?

Voor wie op onderzoek uit wil gaan naar het doel van ons bestaan, komt in de Bijbel een duidelijk antwoord tegen, namelijk dat ons leven gemaakt is tot eer van God. Sommige mensen denken dan dat het tot uiting komt door je aan geboden en regeltjes te houden. Maar dat is niet Gods doel, Hij wil een levende relatie met ons mensen.

Mensen die deze levende relatie met God hebben, worden door Hem van binnen veranderd. En dan krijg je een ander verlangen in je hart, namelijk dat jedan steeds meer op zoek gaat naar Gods eer en dit vertaalt zich onder andere naar naastenliefde. Het doel van je leven verandert dan dusdanig dat je niet meer jezelf en je eigen genot als hoofddoel hebt.

Naast dat de Bijbel je een duidelijk antwoord geeft op de reden waarom we hier op aarde zijn, geeft deze relatie met de levende God ons ook uitzicht op een eeuwig leven. En daarmee is dit leven dus ook niet voor niets geweest, maar juist bepalend voor de eeuwigheid. Een prachtig antwoord op de slotzin van datzelfde lied van Marco Borsato:

‘Laat me zien waar ik voor leef, laat me voelen wat ik geef. Eén moment zodat ik weet dat alles niet voor niets is, dat alles niet voor niets is geweest’.

Gerke Boersma
Petra gemeente Bolsward
Wilt u reageren, dan kan dat via: petra.mail@xs4all.nl

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.