Doe jij mee met de grootste opruimactie van het jaar?

Op zaterdag 18 september vindt de World Cleanup Day plaats. Op deze dag wordt de grootste schoonmaakbeurt van het jaar gegeven door meer dan 180 landen. Het is niet alleen de insteek om heel veel zwerfafval op te ruimen, maar ook om tegelijkertijd data te verzamelen. Die data is onmisbaar bij het vinden van oplossingen voor het zwerfafvalprobleem.

Waarom statiegeld zo belangrijk is

Vorig jaar, in 2020, behoorden plastic flesjes tot een van de meest gevonden items. De verwachting is dat in 2021 dit een stuk minder is. Dat komt omdat er per 1 juli statiegeld op plastic flesjes zit.

Tot nu toe belanden er ieder jaar ongeveer 100 miljoen flesjes in het milieu. In Duitsland en Denemarken waar al eerder statiegeld op plastic flesjes zit wordt maar liefst 97 tot 99 procent van de flesjes ingeleverd. Benieuwd hoe dat in Nederland gaat!

Helaas zijn er zoveel flesjes weggegooid dat we de komende jaren nog steeds oude flesjes blijven vinden, maar als het goed is wordt dit een stuk minder. Er zit in Nederland nog geen statiegeld op blikjes, die maatregel gaat in op 31 december 2022. Ook dat gaat enorm helpen, grote opruimacties zoals World Cleanup Day zijn nuttig om te kijken hoe een maatregel uitpakt.

Steeds meer opruimers

Mensen zijn steeds meer met het milieu bezig en dat is te merken aan het aantal deelnemers aan World Clean Up Day. Ondanks corona zijn er iedere editie meer mensen die meedoen. In 2018 deden 2.000 deelnemers mee en in 2020 waren dat er bijna 40.000. Al die mensen hebben 127.211 afvalitems geregistreerd in een app, die Litteratie-app wordt genoemd.

Zwerfafval is een van de grootste ergernissen

In de meeste Nederlandse gemeenten staat zwerfafval in de top vijf van de grootste irritaties. Plastic zakjes, mondkapjes, frisdrankblikjes, allemaal voorbeelden van zwerfafval. Met name plastic is een enorme ergernis. Het trekt ongedierte aan en is uitermate slecht voor het milieu. Bovendien eten mosselen en andere zeedieren kleine deeltjes plastic die wij vervolgens weer opeten.

Raap zwerfafval op!

Om inzichtelijk te maken om hoeveel plastic het gaat worden dagen zoals de World Clean Up Day georganiseerd. Maar alleen op die dag opruimen helpt niet. Door af en toe een vuilniszak mee te nemen als je gaat wandelen en zwerfafval op te rapen, maak je het verschil. Of organiseer met anderen een opschoonactie in de buurt, je hoeft echt niet te wachten op World Cleanup Day!

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.