DNA geeft bevestiging

Onlangs keek ik naar een programma over het oplossen van oude moordzaken. Het was verbazingwekkend te zien hoe men met DNA materiaal van 30 jaar geleden nu een moorzaak kon oplossen. Het deed me denken aan het spraakmakende misdrijf van Marianne Vaatstra, waarbij ook een DNA match voor de doorbraak zorgde.

DNA wordt gebruikt om de schuld of onschuld te kunnen bewijzen in rechtszaken en dat kan doordat elk mens een unieke reeks heeft waaruit het DNA is opgebouwd. Door naar deze informatie te kijken, kan men dus een match vinden.

Ook kan via het DNA vastgesteld worden of mensen familie van elkaar zijn. Dit wordt gedaan door DNA kenmerken met elkaar te vergelijken. Ons DNA profiel heeft dus een gelijkenis met een soort van vingerafdruk en die lijkt dan ook nog eens op de afdruk van mensen met wie wij verwant zijn.

Door het vinden van een haar op de plaats delict kan men het DNA vaststellen. Dat komt omdat het DNA te vinden is in elke cel van ons lichaam. Het bijzondere is dat in elke cel dus een instructieboek zit met een code voor wat elke cel moet doen. Elke cel bevat een kopieermachine en een mechanisme dat kijkt of de kopieën correct zijn. Het mechanisme voert correcties uit wanneer er fouten in zitten. Een geniaal mechanisme.

In DNA zit gigantisch veel informatie en het wordt het meest compacte informatiesysteem in het universum genoemd. Het feit dat er informatie in DNA aanwezig is, is een bewijs voor een Intelligent Ontwerper van DNA, want informatie kan niet uit zichzelf ontstaan. Daarbij komt dat DNA de informatie kan vertalen en verzenden en de ontvanger daarvan kan deze informatie ook weer vertalen en omzetten naar een eiwit. Zulke coderingssystemen kennen we in onze wereld ook en deze zijn door een intelligent ontwerp tot stand gekomen.

Hoe langer ik naar zulke verbazingwekkende mechanismes kijk, hoe meer ik bevestigd word in het feit dat er een God is Die dit ontworpen heeft. Die God heeft in elke cel, die wij hebben, de blauwdruk voor het leven gelegd en daarmee Zijn vingerafdruk achtergelaten bij een ieder van ons.

Heb jij je weleens afgevraagd of Hij daarmee ook een bedoeling heeft?

Gerke Boersma
Petra gemeente Bolsward

Wilt u reageren, dan kan dat via de mail

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.