Distilleerderij De Stiekeme Stoker gebruikt kalmoes Langwarder Wielen voor unieke smaak

LANGWEER/BOLSWARD – Het grote publiek kon donderdagmiddag in Café De Drie Zwaantjes in Langweer kennismaken met een bijzondere nieuwe berenburg. De wortels van wilde kalmoes uit de Langwarder Wielen vormen het belangrijkste ingrediënt. De bitterzoete smaak van de moerasplant maakt de Fryske Kalmoes-Bearenburch tot een uniek streekproduct, stelt Wiepie Oenema van distilleerderij De Stiekeme Stoker uit Bolsward.

Oenema was op zoek naar een manier om zijn brouwsels onderscheidend te maken ten opzichte van andere soorten berenburg. ,,Mijn idee was om een natuurlijk product uit Friesland als ingrediënt toe te voegen.” Hij kwam bij kalmoes uit. ,,Deze moerasplant groeit in alle Friese meren.” Oenema kwam in contact met visser Klaas Poelman uit Langweer. Hij snijdt de kalmoes voor De Stiekeme Stoker. De wortels worden vervolgens opgehangen om te drogen. ,,Daarna schillen we ze. Het gaat om het binnenste gedeelte, daar zit de bitterzoete smaak die de berenburg uniek maakt.” De gedroogde wortel wordt versnipperd en toegevoegd aan het op jenever getrokken recept, waar verder ongeveer dertig verschillende kruiden voor worden gebruikt.

De bitterzoete berenburg is te koop bij Mitra Bosma in Joure en Jumbo Altenburg in Sint Nyk. Het brouwsel werd tot en met de proeverij van donderdag nog exclusief geschonken bij De Drie Zwaantjes in Langweer. ,,De reacties zijn zo positief dat na vandaag ook meer horecagelegenheden in het dorp het nieuwe streekproduct zullen schenken”, vertelt Oenema trots.

De Stiekeme Stoker ontstond in 2009 in de kelder van de Bolswarder. ,,Hobbymatig experimenteerde ik met mijn eigen ketel en stookte in het diepste geheim mijn eigen berenburg”, legt Oenema uit, ,,Er kwam zo’n vijf jaar geleden toevallig een fles bij Slijterij Kooistra en Café Bollocks in Bolsward terecht. Die waren zo enthousiast over het drankje dat ik mij daarna officieel op het destilleren heb toegelegd. Ik heb me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en een vergunning aangevraagd om officieel ambachtelijk te stoken”.

Meer informatie over de producten van De Stiekeme Stoker vindt u op http://www.destiekemestoker.nl

Bij de foto:

De Stiekeme Stoker Wiepie Oenema (2e van links) heeft in Langweer drie fans voor zijn zelfgestookte Friese berenburg. Met de de drie Friese trûbadoers Piter Wilkens, Marcel Smit en Gurbe Douwstra (v. l. n. r.) toostte hij op de nieuwe berenburg, waarin kalmoes uit de Langwarder Wielen is verwerkt.

(Foto: Persbureau Noordoost/Alex J. de Haan)

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.