Deze sportzomer lees je sportboeken

Het EK-voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen in Tokio kleuren onze zomer. Als je van sport houdt tenminste.

We zijn sinds begin deze maand los en er zijn dagelijks live-registraties van sportwedstrijden met daarnaast in de avond een scala aan praatprogramma’s over de wedstrijden van die dag met gasten uit de sportwereld. Het EK-nieuws wordt dagelijks besproken door onder andere Marco van Basten, Wesley Sneijder en Pierre van Hooijdonk. Henry Schut en Sjoerd van Ramshorst ontfermen zich over het EK-televisieprogramma.

Dionne de Graaff doet dat voor de Tour de France vanuit Nederland (De Avondetappe). Herman van der Zandt gaat naar Frankrijk. De Olympische Spelen worden vanuit Nederland gevolgd door Henry Schut. Dione mag naar Tokio. Kortom; de verhalen van de dag, of ze uit Nederland of het sportland zelf komen, houden ons deze zomer flink bezig. Krijg je daar geen genoeg van, dan duik je in je vrijetijd in een sportboek, want die gaan ook lekker deze zomer.

5 Sportboeken die je gelezen moet hebben

Mart Smeets – O Canada

Het boek is vorige maand verschenen en wordt goed gewaardeerd: O Canada van ex-sportpresentator en inmiddels dé sportboekenschrijver bij uitstek Mart Smeets. Het gaat niet louter over de sporten die hij tijdens zijn vele bezoeken aan het land heeft meegemaakt, maar ook over muziek en het reizen zelf. Eigenlijk zijn het reisverhalen met een sporttoefje (uitgeverij De Kring). Voor iedereen fijn om te lezen.

Evert ten Napel – Het Volksparkstadion is van Oranje

Er is in de media veel aandacht aan besteed, maar dat mag best als je zo’n staat van dienst hebt als sportverslaggever Evert ten Napel. Zijn autobiografie staat vol anekdotes en belevenissen van deze diehard verslaggever die nog achterop de brommer zat tijdens menig Tour de France en verslag deed van de halve finale tegen Duitsland op het EK 88 (uitgeverij Inside).

Thijs Zonneveld – Altijd koers

Afgelopen voorjaar verscheen het boek ‘Altijd koers’ dat alle mogelijke wielerverhalen bevat uit het coronajaar. Koersen gingen niet door en coureurs zaten thuis. Uiteindelijk werden een half jaar later toch nog een aantal koersen gereden en dat was niet misselijk. Het ging maar door met al die wedstrijden. Een inhaalslag van jewelste. De prestaties van onder anderen hoofdrolspelers Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Alejandro Valverde, Primoz Roglic en Anna van der Breggen staan in het boek vermeld. Het vormde verhalen vol ontzag en bewondering. Uit dit boek blijkt de liefde van Thijs Zonneveld voor het wielrennen (uitgeverij Inside).

Nando Boers – Zandvoort

Lees je liever een roman en houd je van sport dan is dit boek een exemplaar voor jou. Natuurlijk over de formule 1, die in de jaren zeventig nog volop op Zandvoort werd gereden. In die tijd speelt zich dit verhaal ook af. In dit debuut kruipt Nando Boers in de huid van Roy Hoekstra, een Nederlandse jongen die is geboren en getogen in Zandvoort. Het laat zich raden: van jongs af aan is Hoekstra gefascineerd door de autosport en met een circuit voor de deur kan het niet uitblijven dat hij deze sport gaat beoefenen. Hij gooit direct hoge ogen. Zijn talent wordt gezien en hij ontwikkelt zich tot een van de Formule 1-rijders. Volgens recensenten is het een geloofwaardig verhaal geworden en een heerlijke roman (uitgeverij Ambo I Anthos).

Bert Wagendorp – Hoe Peter Sagan mijn geliefde verleidde

Bert Wagendorp mag in dit rijtje niet ontbreken. In dit boek Wagendorps beste sportverhalen: over het beklimmen van de Mont Ventoux, de fascinerende valsheid van de sport en over het fenomeen dat Lance Armstrong heet (Uitgeverij Pluim).

En wat dacht je van biografieën

Dit is nog maar een greep uit de vele sportboeken. Ben je een liefhebber van biografieën denk dan eens aan die over voetbaltrainer Pep Guardiola, tennisser Roger Federer, voetballer Fernando Ricksen, voetballer Kees Rijvers, schaatser Hans van Helden, Johan Cruijff, voetballer Dirk Kuyt en nog veel, heel veel meer.

 

 

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.