De Vader fietst een eindje mee

Alles in Bolsward staat met Pinksteren in het teken van fietsen. Natuurlijk kun je als dominee zeggen dat alles in het teken van de Heilige Geest zou moeten staan, maar daar heb je wel heel veel overtuigingskracht voor nodig. De Geest dus.

Ik kan wel aan de hand van de fietselfsteden in een beeld uitleggen wat de Heilige Geest voor een gelovige betekent.

Stel, een vader vindt het goed voor zijn zoon dat die de Elfstedentocht gaat fietsen. Dan werkt het niet als hij zegt: ‘Jij gaat dit jaar de Elfstedentocht fietsen. En verder zoek je het zelf maar uit.’ Daar is meer voor nodig. Je helpt je zoon aan een fiets, je traint met je zoon, je zorgt voor eten en drinken, je regelt een kaart, en je moedigt je kind bij de start aan. Anders wordt het niets.

Nog beter is het als je als vader zelf ook meefietst, ernaast of gewoon ergens in de groep.

Pinksteren is dat de vader zijn kind meeneemt naar de schuur en daar staat een fonkelnieuwe prachtige, fiets. Een fiets van een merk waar Hij zelf ook mee rijdt.

En Hij zegt: neem deze fiets en wees er zuinig op. Deze fiets brengt je wel aan de finish.

Je moet wel zelf trappen.

Je moet wel zelf trainen.

Je moet wel op tijd eten en drinken.

Je kunt tegenwind krijgen.

Met deze fiets kom je er wel en ik fiets met je mee.

Pinksteren is het feest van de uitstorting van de Heilige Geest. God geeft de leerlingen van Jezus de kracht om de wereld in te gaan en iedereen te vertellen over Jezus. Dat is hun opdracht. De Geest geeft hun geloof, overtuigingskracht, enthousiasme, gaven en talenten, durf en uithoudingsvermogen. Zo is het evangelie als een lopend vuurtje verspreid. De leerlingen zijn de wereld in gegaan om te vertellen dat God de wereld liefheeft. Dat het de bedoeling is dat wij gehoorzaam zijn aan onze schepper. En dat er vergeving is voor als we dingen toch verkeer doen.

Populair gezegd: Ga fietsen, zegt God.

En als je me nodig hebt, dan fiets ik met je mee.

Als het donker wordt, doe ik jouw licht aan.

Als je band lek is, help ik je plakken.

Als je bij de finish komt, sta ik te juichen.

Ds. Jaap van der Windt

Gasthuiskerk

jgvanderwindt@planet.nl

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.