De tocht der fietstochten voor winterharde bikkels

Ruim 14.000 fietsers gaan op 2e Pinksterdag op pad langs de 11 Friese steden. Nu is er eenmalig de kans om te laten zien dat je dit ook midden in de winter kunt. De enige echte alternatieve fietselfstedentocht start op 8 februari vanuit Leeuwarden.

Nederland is dit jaar het gastland voor het Winter Cycling Congres. Hier wordt door planologen gesproken over hoe het doorfietsen in de winter gestimuleerd kan worden. Samen met de Fietsersbond afdeling Fryslân gaan de vrijwilligers van stichting Friesland Beweegt er zo weinig mogelijk over praten, maar het gewoon doen!

Het wordt een echte Elfstedentocht, compleet met stempelkaart, koek en zopie en natuurlijk het officiële, alternatieve elfstedentocht kruisje. Er wordt vanaf half acht vanuit Leeuwarden gestart. Vervolgens volgt de rit zo veel mogelijk de route van de schaatstocht naar de eerste stempelplaats Sneek. Bijzonder is ook dat er over het wereldberoemde bruggetje bij Bartlehiem én het tegelbruggetje gereden wordt. Na de laatste stempel in Dokkum opgehaald te hebben wacht er een gezellige Après-Vélo in Leeuwarden.

De bekende Friese weerman Piet Paulusma adviseert de organisatie over de te verwachten weersomstandigheden. Een herhaling van “de hel van ’63” is namelijk niet helemaal de bedoeling, maar veel beter hoeft het weer niet te zijn.

De vrije inschrijving voor deze 200 km lange uitdaging is inmiddels geopend. Natuurlijk zijn er al veel racefietsers via FrieslandBeweegt.frl ingeschreven, maar ook steppers, ligfietsers en MTB’s zijn ruim vertegenwoordigd. De deelnemer kan het uiteindelijk natuurlijk van het weer op de dag zelf af laten hangen met welke wielen gereden wordt. Als restrictie wordt wel gesteld dat deze van verlichting, een bel en goede remmen voorzien moet zijn én dat er gemiddeld minimaal 15 km per uur gereden wordt.

Er is ook een 7-Stedentocht voor de fietsers die wel van een uitdaging houden, maar voor wie 200 km nét iets te ver is, Deze 90 km lange tocht start vanaf de eerste stempelpost in Sneek en maakt een rondrit langs de steden IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward en zo weer terug naar Sneek. Ook voor deze bikkels is er een mooi aandenken aan deze bijzondere tocht.

Meer informatie over de tocht en inschrijven op FrieslandBeweegt.frl

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.