De Postcoderoos (column)

Misschien heeft u er al eens van gehoord of er iets over gelezen; de Postcoderoos. Ook wel bekend als “Regeling Verlaagd Tarief”. Wij zullen het hieronder voor u uitleggen:

Wat is de Postcoderoos?

De postcoderoosregeling (hierna: PCR) vloeit voort uit het energieakkoord 2013 en is bedoeld om de opwekking van lokaal en duurzame energie te stimuleren. Met de PCR krijgen lokale bewoners de mogelijkheid gezamenlijk in bijvoorbeeld een coöperatie te investeren in duurzame energie. In ruil hiervoor krijgen de deelnemers een korting op de energienota en zijn tot maximaal 10.000 kWh vrijgesteld van energiebelasting.

Hoe werkt de postcoderoosregeling?

Met de inleg van de deelnemers investeert de coöperatie in de aanschaf van een installatie waarmee hernieuwbare elektriciteit wordt opgewekt, bijvoorbeeld zonnepanelen. Met toepassing van de PCR ontstaan hierdoor twee geldstromen. In de eerste plaats ontvangt de coöperatie of vereniging van eigenaren een vergoeding van de energieleverancier voor de verkoop van de opgewekte stroom. Hiervan betaalt de coöperatie het beheer en onderhoud van de installatie. Daarnaast ontvangt de deelnemer in het project via de energieleverancier een energiebelastingkorting op haar energienota. Voor 2016 bedraagt deze energiebelasting 0,1007 ex btw per kWh. De hoogte van de korting is afhankelijk van de deelname in de coöperatie en bedraagt maximaal 10.000kWh x €0,1007= € 1.007 ex btw per aansluiting.

Voor wie?

Stel dat u zonnepanelen wilt, maar deze niet kunt plaatsen op uw eigen dak. Bijvoorbeeld omdat u in een monumentaal pand woont, uw dak niet geschikt is of omdat u het niet mooi vindt. De PCR kan de uitkomst bieden! De panelen liggen dan niet op uw eigen dak, maar bij de boer of loodseigenaar vlakbij, of in, uw dorp.

Binnenkort ook bij u?

DEBo is volop bezig om een Project te realiseren, maar het vinden van een geschikt dak is een hele opgave. Mocht u interesse hebben voor een postcode project of beschikken over een groot dak. Stuur dan een bericht naar Dit e-mail adres of via onze website debo.frl 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *