De Jaarringen van Bolsward in een Picea Abies

Bolsward – Sinds vorige siert een grote, versierde, kerstboom het centrum van Bolsward. De boom voor het stadhuis van Bolsward is meer dan een grote en mooi versierde kerstboom, de boom brengt herinneringen terug van prachtige en soms mindere momenten die Bolsward heeft beleefd. ,,We zijn een prachtig stadsie met veel activiteiten, sporten, kunstvormen en een diversiteit aan mensen, en dat al meer dan 555 jaar”, aldus Sander Walinga, ing. –  Tuin- en Landschapsontwerper.

Bolsward is op sportief vlak altijd vooruitstrevend, met o.a. in 2015 de Eneco Tour, dit jaar de winst van Bolsward op de Freule, het al in 2006 opgerichte Dames Voetbal Bolsward, elk jaar de fantastische fiets- en step Elfstedentocht, het steeds groter wordende Hanzeruiters, in 2004 won Bolsward het SKS Skûtsjesilen en de fusie van de drie voetbalclubs in 2013. Met het mogelijk toekomstige sporthart wordt er weer een stap gezet naar een sportiever Bolsward.

Dit allemaal gekerfd in de jaarringen van de boom, de sportieve gebeurtenissen. Niet alleen op sportief vlak is Bolsward vooruitstrevend, ook als het gaat om stadsfeesten, kunst, historie, muziek, lekker eten en drinken, mode, ondernemen en bouwen, is Bolsward een plek met vele gezichten en kwaliteiten.

De boom zelf  is een 10,76 meter hoge Picea abies, beter bekend als fijnspar of de gewone kerstboom. Heeft een leeftijd van 19 jaar en heeft een stamomtrek van ruim 120 cm. en een stamdiameter van 40 cm. ,,Een pracht van een boom met een fijn leven achter zich, speciaal geplant en gekweekt voor kerst. Ik hoor u al denken, die boom komt zeker uit een ver land waar ze met duizenden op een vol geplant perceeltje staan. Maar nee, gewoon van de Veluwe, vlakbij Heerde op een vanaf volgend jaar officieel stuk natuurgebied. Welke is omgevormd van monotoon naaldbomen perceel tot een divers stukje natuur”, vertelt Sander Walinga.

Deze fijnspar heeft in zijn leven de jaarlijkse zuurstof behoefte van ongeveer 2 Bolswarders geproduceerd. Naast dit, herbergt (-de) de boom ook nog eens een kleine 2,5 miljoen beestjes en insecten, wat goed is voor de biodiversiteit.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *