De Flitsklasse vaart mee in de Vlootschouw Sneek onder de titel Boot van het Jaar 2022

De Flits wordt benoemd tot Boot van het Jaar 2022 en zal onder die noemer meevaren in de Vlootschouw Sneek op vrijdagavond 5 augustus 2022. De Flits zeilboot is een ideale instapboot voor jonge zeilers. Dankzij de Flits zeilboot hebben vele zeilers op jeugdige leeftijd de liefde voor het zeilen meegekregen.

Naast het zeilen is ook de gezelligheid op de wal minstens zo belangrijk. Hiervoor is de Flitsclub Sneek in het leven geroepen. Nu de Flitsclub hun 50 jarig jubileum viert en omdat de Flitsklasse een belangrijke schakel in de ontwikkeling van het jeugdzeilen is gebleken, is de Flits zeilboot voor het bestuur van Sneek Promotion de reden tot de eervolle benoeming van Boot van het Jaar 2022.

De Flits zeilboot bestaat al langer dan 50 jaar. De boot kreeg zijn oorsprong eind jaren vijftig, maar de animo was eerst niet groot. Het initiatief om een aantal Flits bouwpakketten als educatief project in te zetten aan de HBS Sneek aan de Almastraat, leverde een fantastische impuls aan de afzet van Flits.

De cursus hield niet alleen het bouwen van de Flits in, maar er werd ook les gegeven in wedstrijdtactiek en -techniek en later in het seizoen werden oefenwedstrijden gehouden om het geleerde in de praktijk te brengen. In juni 1960 werden de bootjes te water gelaten in de Geeuw onder grote belangstelling van o.a. het Parool.

Het effect was meteen meetbaar. De inschrijvingen voor de Flits groeide het jaar er op in de Sneekweek. Deze toename van het aantal flitsen legde de basis voor de groei van deze zeilklassen in de Waterpoortstad en die leidde tot de oprichting van de Flitsclub Sneek, die in 2022 het vijftig jarig jubileum viert.

Ook is de Flitsclub de kraamkamer van vele vrijwilligers geweest die nu nog actief zijn in en om de zeilwedstrijden. Eerder werd de Flits 797 als boot van het jaar uitgeroepen voor zijn uitzonderlijke prestaties maar dit jaar dus de gehele Flitsklasse. Ze zullen op vrijdagavond vooraan in de vloot meevaren met een tiental Flitsen.

Foto (C): Eize Hoekstra

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.