`De Beurs` Nieuwe winkels en dienstverlening in hartje Bolsward

Op donderdag 26 september openden gedeputeerde Jannewietske de Vries en wethouder Maarten Offinga het gebouw ‘De Beurs’. ‘De Beurs’ omvat zeven ondernemingen op het gebied van gezondheid, wellness en vrije tijd, waardoor in Bolsward een unieke combinatie van winkels en diensten is ontstaan.

 

Het gebouw voorziet tevens in een corridor tussen Appelmarkt en Nieuwmarkt. Daarmee is ruim 1000 m2 leegstaande winkel/magazijnruimte geheel ingevuld. Bovendien is het een upgrading van het straatbeeld van de Nieuwmarkt te Bolsward. Initiatiefnemers van dit “winkelcentrum” zijn Daan en Annette Lunter, eigenaars van de Hema en de Etos aan de Appelmarkt.

Het vernieuwde ‘De Beurs’ omvat nu de volgende ondernemingen: Etos, Primera met postagentschap, zorg- en comfortwinkel Habivitaal, kapsalon Hairstyle Haarsma, schoonheidssalon Angelique Beauty & Wellness, reisbureau Holland International en sportschool SPORZA.

Daan en Annette Lunter waren al 5 jaar bezig om een nieuwe invulling voor de leegstaande winkelruimte te vinden. De crisis gooide meermalen roet in het eten bij het realiseren van hun plannen. Maar de aanhouder wint en het resultaat is boven verwachting. De voorbereidingen vonden het afgelopen jaar plaats. In de periode mei-september 2013 zijn de definitieve contracten met de ondernemers getekend en heeft de verbouwing plaatsgevonden. De ondernemers zijn bij de uitwerking begeleid via het project “Toekomstbestendig Winkelbestand Zuidwest-Friesland”, een initiatief van de gemeenten in de regio en Plattelânsprojekten Zuidwest. Door de begeleiding – uitgevoerd door Stichting DBF – hadden zij een sparringpartner en een partij die kon ondersteunen bij het aanvragen van subsidie. De subsidie via Plattelânsprojekten heeft de realisatie van het verzamelgebouw mede mogelijk gemaakt.

Upgrade

Door het realiseren van ‘de Beurs’ is ook de passage tussen Nieuwmarkt en Appelmarkt hersteld: zowel binnendoor via Primera, Habivitaal en Etos als door de steeg, die door een glazen wand en een ingang naar de corridor een stuk aantrekkelijker is geworden. Ook Eleven heeft hierop ingespeeld en een ingang aan de zijde van de Lommerdsteeg gecreëerd. Op deze manier kan het winkelend publiek makkelijker en prettiger van de parkeerruimte bij Plein1455 en Nieuwmarkt naar de Appelmarkt wandelen. Het “winkelcentrum” zorgt daardoor meteen voor een upgrading van dit deel van de binnenstad.

Geschiedenis

Het pand, in zijn huidige omvang, was tot 2008 bekend als HEMA. In 1981 zijn de Appelmarkt en Nieuwmarktzijde tot een geheel verbouwd. Daartoe werd aan de Nieuwmarkt een woning en café De Beurs opgeofferd. Ziedaar de naamgever van het huidige complex. Toen in 2008 de HEMA een nieuwe enthousiaste eigenaar kreeg zag die, vanwege de leegstand van pand Poiesz, zijn kans schoon om te verhuizen en een lunch-koffieshop te implementeren.

Het oude HEMA-pand hield hij aan om nieuwe winkels te gaan exploiteren. Echter, door de invallende crisis lukte dat slechts ten dele en bleef een groot deel van het pand leeg. Aan het begin van 2013 kwam Postkantoren met de mededeling dat de “stand alone” vestigingen in een winkel ondergebracht moesten worden. Toen begon het balletje te rollen. Primera kwam in zicht en niet veel later bleek Habivitaal winkelruimte te zoeken. Toen moest er nog een verbinding worden gemaakt tussen Appelmarkt en Nieuwmarkt en hier werd een langgekoesterde droom mee ingevuld, namelijk een kapsalon en schoonheidssalon in het pand gevestigd bij ETOS, wat resulteerde in Hairstyle Haarsma en Angelique Beauty & Wellness. Ondertussen diende Sporza zich aan voor ruimte voor een sportschool. Tijdens de bouw diende Holland International, het reisbureau, zich aan wat een mooie aanvulling is op de andere ondernemingen. Kortom iedere vierkante meter is bezet met voornamelijk nieuwe ondernemingen. De andere ondernemingen hebben weer een andere bestemming voor hun oude pand, dus door de nieuwe plannen is elders geen leegstand ontstaan.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.