Dat berust op waarheid (Column)

Deze week verscheen er weer een boek over Trump. Ditmaal van Bob Woodward en als ik de kranten mag geloven, heeft deze man zijn huiswerk goed gedaan. Komende week verschijnt de Nederlandse vertaling en de verwachting is dat deze goed verkocht gaat worden.

Het beeld dat Woodward van Trump geeft, is niet bepaald positief. In het Witte Huis heerst een angstcultuur en men heeft geen respect voor elkaar. Om te weten of dit geschetste beeld realistisch is, zou ik eerst het boek moeten lezen en daarna het commentaar van de tegenstanders. Dat is het mij allemaal niet waard.

Vroeger waren er ook mensen die verslaglegging deden van hun koning en als dat de koning niet beviel dan konden ze het met hun leven bekopen. In sommige landen is dat nog steeds zo. In de Bijbel staan verhalen over tientallen koningen en een deel van die beschrijvingen is behoorlijk negatief. Het is zeer bijzonder dat zulke verhalen in de Bijbel terecht zijn gekomen.

Vandaag vertelde iemand mij dat hij dacht dat de Bijbel was samengesteld door een groepje mensen die uit eigen belang een selectie had gemaakt. Zo van: ‘dit bevalt me niet, dit wel,etc’. Dat klinkt wel aannemelijk, maar als je de Bijbel gelezen hebt, dan weet je dat dit niet kan kloppen.

Van de week vertelde iemand mij nog dat hij juist de Bijbel wel heel betrouwbaar vond. Juist omdat de Bijbel heel realistisch is en er geen doekjes om windt.Wie verkeerd doet in de Bijbel, wordt niet gespaard, ook niet als het eenhooggeplaatst iemand betreft. De boodschap van de Bijbel past niet bij mensen die het voor eigen doelen willen gebruiken. Dus dat verhaal over een selectie in eigen belang rammelt.

Dat sommige schrijvers hun leven op het spel zetten door negatief over hun leiders te schrijven,wijst erop dat dit geen verzinsels zijn. Ook de volgelingen van Jezus werden vervolgd en het werd hen meermalen verboden om over Jezus te praten. Toch bleven ze getuigen en bleven ze doorgaan. Sommigen belandden in de gevangenis en bijna allemaal werden ze gedood vanwege hun getuigenis. Dat doe je nietals je er zelf niet in gelooft.

Blaise Pascal was een grote denker uit de 17e eeuw die veel betekend heeft op het gebied van de wiskunde en natuurkunde. Hij beredeneerde dat het logisch was om in God te geloven:

Ik geloof niet in God en Hij blijkt uiteindelijk niet te bestaan, dan heb ik niks verloren of gewonnen.
Ik geloof niet in God en Hij blijkt uiteindelijk wel te bestaan, dan heb ik een groot verlies.

Ik geloof wel in God en Hij blijkt uiteindelijk niet te bestaan, dan heb ik niks verloren of gewonnen.
Ik geloof wel in God en Hij blijkt uiteindelijk wel te bestaan, dan heb ik een grote winst.

Volgens Pascal is het geloven in God een verstandige keuze. Het is aan een ieder om deze keuze zelf te maken. Heeft u die overweging al eens gemaakt voor uzelf?

Gerke Boersma

Petra gemeente Bolsward

Wilt u reageren, dan kan dat via: petra.mail@xs4all.nl

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.