Cultuur- en historisch erfgoed van onschatbare waarde

Het zijn de juweeltjes van elke streek. En ze behoren vaak tot het cultureel- en historisch erfgoed. Bekend zijn de kastelen die zich allemaal buiten Friesland bevinden. Het zijn gebouwen die meestal bewoond werden door adellijke families zoals ons koninklijk huis. Bijzonder gebouwen vind je niet alleen in Bolsward en de rest van Friesland maar eigenlijk overal ter wereld. Ze zijn altijd het bezoeken, maar zeker ook het bewaren waard.

Bouwen

Met recht zijn er zorgen over de situatie en het onderhoud van de Friese kastelen. Deze noemt men hier echter states en stinzen. Daarvan zijn er nog heel wat te vinden in het noorden van Nederland. Zo kent Bolsward het Heeremahuis, ooit bewoond door de familie Heerema. Ze gaven rond 1500 de opdracht om dit voorname pand te gaan bouwen. De gele kloostermoppen en rode rooswinkels zijn dan ook kenmerkend voor deze tijd. De tegenwoordige bed en breakfast is te vinden in het historische hart van Bolsward. Deze stins ligt niet ver van de middeleeuwse Broerekerk.

Slapen

In vroegere tijden was het overnachten in een slaapplaats beslist anders geregeld dan in de huidige tijd. Men sliep zelfs rechtop in de bedstee en het matras was gevuld met stro. Je had toen waarschijnlijk ook vaker last van een bedwants beet. Iets waar je tegenwoordig in minder luxe vakantiebestemming nog wel eens rekening mee moet houden. Hoe mensen aan het begin van de vorige eeuw sliepen kun je bijvoorbeeld nog zien in het Openluchtmuseum te Arnhem.

Route

Als onderdeel van de Elfstedenroute hoort Bolsward ook tot het Friese culturele erfgoed. Deze route kun je eigenlijk het hele jaar wel afleggen al zal het op de schaats steeds onwaarschijnlijker worden. De steden en dorpen aan deze roemruchte route hebben ieder een eigen karakter en zijn beslist de moeite waard om met de fiets, auto of boot te bezoeken. Een andere route die minstens zo bekend is ligt op een ander werelddeel maar is zeker meer dan waard om te bezoeken. Nu veel buitenlandse reizen weer mogelijk zijn zullen ook Friezen Route 66 op hun verlanglijstje zetten. Gewoon omdat het weer kan of omdat ze eindelijk weer eens op familiebezoek kunnen gaan naar de Friezen om útens.

Wereldwonder

De Friezen rekenen de Elfstedentocht beslist tot één van de 7 wereldwonderen. Misschien noemen ze elk van de 11 steden wel een bijzondere historische plek. Nu we inmiddels vaak genoeg vakantie in eigen Friesland of Nederland gevierd hebben gaat de blik toch weer vaker naar wat er achter de horizon ligt. Al noemt de Fries de eilanden zoals Vlieland en Terschelling ook een stukje buitenland, de echte wereldwonderen liggen toch buiten Europa. Nu de winter weer bijna voor de deur staat is dit het ideale moment om ook historisch erfgoed en andere culturen als eerste digitaal te gaan verkennen. Er zijn prachtige plekken op deze wereldbol buiten Friesland die een bezoek waard zijn. Als je eenmaal een wereldwonder zoals de Chinese Muur hebt bezocht, besef je pas dat er zuinig om moet worden gegaan met de historie, gebouwen, taal en cultuur van Friesland.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.