Corrie de Groot krijgt straatnaam naar zich vernoemd

Boer Corrie, de laatste stadsboer van Bolsward, krijgt vrijdag een straatnaam naar zich vernoemd. 

Bolswarder Ton Visser vond dat Corrie de Groot het verdiende:”Het was een bijzondere en bescheiden  man die bij veel Bolswarders bekend is, het zou jammer zijn als zijn naam in de toekomst vergeten wordt”:Aldus Visser, die daarom contact opnam met de gemeente.

De straat die naar Corrie de Groot wordt vernoemd is een deel van de Sportsingel. Deze straat loopt langs de Hartwerdervaart en een vertakking loopt over sportpark Het Bolwerk, dit deel heet vanaf vrijdag dus de Corrie de Grootsingel. Volgens Visser is de locatie logisch want zijn voetbalclub, Bolswardia, speelde hier zijn thuiswedstrijden.

Maar ook staan op de sportvelden  ieder jaar tijdens de Pinksterdagen honderden kampeerders die meedoen aan die fameuze fietstocht die Boer Corrie dus zo vaak fietste. Het idee dat zij voor aanvang van hun tocht over de Corrie de Grootsingel naar de start moetenfietsen is natuurlijk prachtig. Ook de voetballiefhebbers van Bolsward zullen dus via de Corrie de Grootsingel naar de wedstrijden en trainingen gaan”.

Corrie de Groot was de laatste stadsboer van Bolsward. Zijn koeien stonden in de inter in zijn schuur achter zijn huis op Het Laag en zijn schapen stonden buiten Bolsward op zijn land. Het was niet een grote boer maar wel een bijzondere man.Hij was een sportman puur sang  Zo was hij de eerste die 50x de Elfstedentocht achter elkaar op de fiets wist te volbrengen. Een prestatie die niet eerder geëvenaard kan worden in 2052. Want vanwege de MKZ crisis in 2001 ging dat jaar de Elfstedentocht niet door. Voor die bijzondere prestatie ontving Boer Corrie de stadspenning van de stad Bolsward.

Hij speelde veertien jaar in het eerste elftal van Bolswardia, won hij verschillende hardloopwedstrijden schaatste hij 2x de Schaatselfstedentocht. En was hij dus de eerste die 50 x de Fietselfstedentocht volbracht. Hij kreeg hiervoor de erepenning van de stad Bolsward.

Hij kreeg de Klaas Kingmasportprijs, werd 3e in de verkiezing populairste Bolswarder van de eeuw. 1e werd Titus Brandsma, 2e werd Babs Haanstra, oud wethouder van Bolsward.

Daarnaast was Boer Corrie bekend vanwege zijn dagelijkse fietstochtjes van zijn huis naar het land met de koeien. Achter de fiets een kar met melkbussen die, nadat ze gevuld waren, bij de plaatselijke melkfabriek werden afgeleverd.

Boer Corrie overleed in 2011 en werd begraven vanuit zijn geliefde Broerekerk. Waar hij ook gedoopt was. In de kerk stonden twee van zijn schapen, zijn Elfstedentochtfiets en zijn wagentje met melkbussen. Een bijzonder en indrukwekkend afscheid.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.