Margriet de Rouwe van psychotherapiepraktijk Te Plak in Bolsward
Angst is een slechte raadgever, maar is soms zo sterk aanwezig dat er geen ontkomen aan lijkt. Zeker in deze coronatijd. Hoe ga je daar mee om? In gesprek met psychosociaal therapeut Margriet de Rouwe.
Over de consequenties die de coronapandemie op ons dagelijkse leven heeft, is al veel gezegd en geschreven. Met name de lockdown lijkt behoorlijk invloed te hebben op onze geestelijke gezondheid. Advies om ons daar weerbaar tegen te maken en te houden, is geen overbodige luxe. “Vooral angst speelt een rol,” vertelt psychosociaal therapeut Margriet (44).
Margriet startte twee jaar geleden met haar eigen praktijk ‘Te Plak’ in Bolsward en ziet het aantal cliënten toenemen. Ze merkt tijdens lopende therapieën dat het ‘leven met corona’ de mensen niet veel goed doet en angst aanwakkert en soms versterkt.
‘Mensen zijn de grip op hun leven kwijt’
“Nu de dagelijkse omstandigheden waarin we leven enorm veranderd zijn, is het voor veel mensen lastig om hun dagen op een andere manier vorm en inhoud te geven. Hun leven komt steeds meer op ‘stil’ te staan. Ze kunnen niet winkelen, geen terras bezoeken en niet met anderen samenkomen. Dat maakt een grote groep mensen angstig omdat ze de grip op hun leven kwijt menen te zijn.”
“Het is heel moeilijk voor mensen om niet naar die angstgevoelens te luisteren. Je kunt het gewoonweg niet negeren. Mensen zijn bijvoorbeeld bang een ander te besmetten en durven elkaar niet of nauwelijks nog te bezoeken.” Dat lijkt in eerste instantie zo heftig niet totdat iemand daar zoveel angst voor opbouwt dat hij of zij de deur niet meer uitkomt. “Het kan iemand volledig vastzetten.”
Die grip terugpakken en houvast krijgen, is een doel op zich. Margriet raadt mensen aan niet aan die angstgevoelens toe te geven, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Ik vraag mensen naar de waarden in hun leven. Wat vinden ze belangrijk en waar willen ze voor staan in het leven? In eerlijke verbinding zijn met anderen, elkaar steunen en samenzijn, liefde betonen en zorgzaam zijn, zijn doelen en acties die voortkomen uit waarden die voor veel mensen bovenaan het lijstje staan. Ik ga met mensen op zoek naar andere manieren om daar vorm aan te geven. Heel concreet.”
‘Ik zie jongeren vereenzamen’
Bij de jongere doelgroep ziet Margriet vooral vereenzaming ontstaan. “Ik zie het om me heen gebeuren. Jongeren kunnen niet of nauwelijks naar school, niet met hun groepje vrienden bij elkaar komen. Ze zitten uren thuis achter een beeldscherm. Ik probeer cliënten, met name volwassenen en jongvolwassenen, door middel van Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) vooruit te helpen. Ik geef ze het voorbeeld van het bootje. Het leven is alsof je in een bootje vaart. Stel je voor dat de golven de corona-perikelen zijn. Die slaan tegen dat bootje en zorgen ervoor dat je uit evenwicht raakt. Dan kun je daar boos over worden en er als het ware tegenaan gaan schoppen, maar die golven verdwijnen er niet door. Je zult ze moeten accepteren en andere wegen moeten vinden om vooruit te komen. Daar gaan we dan samen naar op zoek en gaan het uitproberen.”
‘Ga wandelen!’
“Het is heel belangrijk frustraties en angsten met een ander te delen en goed te kijken naar hoe je concreet je behoeften toch op een andere manier kunt vervullen. Dan komen we weer bij die waarden terecht zoals verbinding en samen delen. Praten is een manier om hier richting aan te geven. Bewegen is een goede tweede. Ik zeg tegen zoveel mensen: ga met iemand wandelen! Vaak vallen praten en bewegen dan samen.”
‘Maak eigen keuzes’
“In mijn contact met cliënten stel ik alles rond corona soms gelijk aan een heftige ervaring die mensen hebben meegemaakt. Het is zaak om dan eerst mensen op te zoeken die je vertrouwt. Door je ervaringen te delen met mensen waarbij je je veilig voelt, komt er een stukje rust en overzicht. Vanuit die rust en dat overzicht is het mogelijk om zelf keuzes te maken in plaats van dat er keuzes voor jou worden genomen. Als je dat inziet, heb je het heft weer in eigen hand en heb je houvast. Kies zelfstandig met wie je je angst wilt delen en kies zelf voor een manier waarop je je behoeften wilt vervullen. Maak eigen keuzes!”
Te Plak, praktijk voor psychosociale therapie
’t Houckemaland 28
8701 VG Bolsward
06-50889357