Wethouder Stella van Gent heeft vandaag voor Súdwest-Fryslân de regenboogvlag uitgehangen in het kader van de Coming Out Dag.
Deze dag benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. In heel Nederland hijsen gemeenten de regenboogvlag.
Van Gent heeft de vlag gehesen bij het stadhuis in Sneek samen met het COC Friesland, Centrum Tûmba en met een aantal lesbische, homoseksuele, biseksuele of transgender (LHBT) ouderen. Zij zijn opgegroeid in een tijd dat homoseksualiteit bijna niet bespreekbaar was. Daardoor zijn deze ‘roze’ ouderen nu nog vaak onzichtbaar in de samenleving.
Zichtbaarheid en acceptatie
“Ik wilde graag samen met hen de vlag hijsen en in gesprek gaan. Helaas blijft acceptatie nog steeds een punt van aandacht. Er zijn nog steeds meer mensen die aanstoot nemen aan een zoen tussen twee mannen of twee vrouwen dan aan een zoen tussen man en vrouw. Zolang dat het geval is, schort er nog iets aan de acceptatie van de liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht. En dit geldt zeker ook voor onze oudere homo’s en lesbiennes”, aldus de wethouder.
Van Gent vervolgt: “Uit onderzoek van het COC blijkt dat naast de wens van zichtbaarheid, er ook de behoefte is aan acceptatie en het bespreekbaar maken van de specifieke situatie van roze ouderen. Veel roze senioren geven aan zich zorgen te maken over de toekomst. In veel situaties is het homo of lesbisch zijn geen issue meer, toch zijn er nog altijd schrijnende verhalen van bewoners van verzorgingshuizen die nog steeds niet worden geaccepteerd. Om die reden vinden wij het als college van Súdwest-Fryslân belangrijk extra aandacht te geven aan de positie van roze senioren in onze gemeente. Samen met het ouderenwerk en de verschillende zorginstellingen zetten wij ons in voor volledige acceptatie en zichtbaarheid van roze ouderen.”
Gebiedsteams en COC Friesland in gesprek over ‘roze’ ouderen
Medewerkers van de gebiedsteams hebben in september voorlichting gehad van het COC Friesland over homoseksuele ouderen. Om een beter gevoel te krijgen bij de obstakels waar deze groep inwoners tegenaan loopt, nodigde het COC Gerda Tolk (83) uit Leeuwarden uit om over haar ervaringen te vertellen. Op deze manier kunnen de gebiedsteammedewerkers de ‘roze’ ouderen in onze gemeenten beter helpen met zorgvragen.
Onderzoekscentrum Movisie noemt de belangrijkste problemen waar deze groep ouderen mee te maken heeft:
– Ze hebben minder vaak kinderen en kleinkinderen. Het netwerk van familie en vrienden is vaak kleiner en de mensen binnen het netwerk wonen vaak verder verspreid;
– Als ze slecht ter been zijn, hebben ze meer moeite met het ontmoeten van andere ‘roze’ ouderen. Dat vergroot het sociaal isolement en eenzaamheid;
– Als ze in een verzorgingshuis terechtkomen, komen ze vaak niet uit voor hun seksuele voorkeur. Ze zijn bang om buitengesloten en gepest te worden. Daarom verhuizen ze soms niet naar een verzorgingshuis.