CDA Súdwest-Fryslân: Provinciale opcenten voor ouders met kinderen

Het CDA Súdwest-Fryslân reageert op de uitdaging van het Provincie bestuur, bij monde van gedeputeerde J. Kramer, om het openbaar vervoer in de provincie te verbeteren.

Het CDA stelt voor om de lasten voor de burgers, in Súdwest-Fryslân en de rest van Friesland, te verlichten door de provinciale opcenten te schrappen. “Het is van de zotte dat de provincie subsidies wil verstrekken om het OV te verbeteren. Dit geld kunnen we beter besteden aan lastenverlichting voor de Friese inwoners. Er wordt duidelijk teveel geld opgehaald bij de burgers”, stelt lijstrekker Maarten Offinga van CDA Súdwest-Fryslân.

Naast de reguliere wegenbelasting wordt door de provincie Fryslân een extra belasting van circa 58,1 miljoen opgelegd: de zogenaamde provinciale opcenten. (bron: begroting provincie Fryslân). Het CDA komt met twee overwegingen. De provinciale opcenten schrappen zodat iedere inwoner kan profiteren van een belasting voordeel van circa € 200, – per jaar. Of de extra provinciale inkomsten beschikbaar stellen als tegemoetkoming aan ouders waarvan de kinderen dure vervoersabonnementen moeten betalen.

Maarten Offinga noemt een voorbeeld: Een scholier die vanuit Stavoren naar Sneek moet reizen om naar de middelbare school te gaan betaalt maar liefst € 1700, – voor een treinabonnement. Hetzelfde geldt voor kinderen die in Dokkum wonen en in Leeuwarden naar school gaan. Voor ouders met twee opgroeiende kinderen een extra last van bijna € 3400, – netto per jaar. Uit navraag blijkt dat veel gezinnen in Friesland jaarlijks geconfronteerd worden met hoge kosten voor vervoersabonnementen. Het is niet vreemd dat daarom jonge gezinnen verhuizen uit dorpen en kleine kernen naar de steden. De provincie heeft nu een geweldige kans om haar gezicht te laten zien richting de Friese samenleving en te kiezen voor lastenverlichting. Als de provincie 20% van de opcenten beschikbaar stelt voor abonnement-korting dan zal dit voor een gezin circa € 450, – lastenverlichting betekenen.

Volgens Offinga snijdt het mes snijdt aan twee kanten:”Als de lastendruk voor vervoersbewijzen lager wordt, dan zal men minder snel verhuizen naar de grote steden. Op deze eenvoudige wijze blijft de leefbaarheid op het platteland in stand, investeren de inwoners meer lokaal en kan de provincie daadwerkelijk iets ondernemen tegen de krimp. Een win-win situatie voor de provincie en de inwoners in Fryslân. Het CDA Súdwest-Fryslân is benieuwd of de provincie deze uitdaging oppakt en roept partijen op het initiatief te steunen.”

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.