Carnaval en vasten

Het kan ons niet ontgaan. Het zuiden van Nederland viert carnaval. Mensen verkleden zich tot iemand anders.

Mannen worden vrouwen, vrouwen worden stripfiguren, kinderen worden volwassenen. Het bier vloeit rijkelijk in de kelen en op de straten. En de muziek bestaat uit dweilorkestjes die steeds onherkenbaarder de carnavalskrakers van de afgelopen jaren laten horen.
Wie niet in het zuiden met carnaval is opgegroeid kijkt er met opgetrokken wenkbrauwen naar. Moet dan nou? Wie er wel mee is opgegroeid, gaat voor een paar dagen terug naar de roots. Even weg, even in een andere wereld.

Natuurlijk, ook in Fryslân wordt carnaval gevierd, maar daar merk je op straat nauwelijks iets van. Een slap aftreksel van het zuiden. Zoals het zuiden een slap aftreksel is van Brazilië of Spanje waar carnaval niet alleen verkleden is, maar ook echte kunst, met dans, muziek en schoonheid.
Carnaval is het leven vieren. In de middeleeuwen waarin jouw plekje op aarde werd bepaald door je geboorteplek, mocht je even van rol wisselen met hoger-geborenen. Je even geen zorgen maken om de dag van morgen.

Carnaval is het begin van de vastentijd. Het wordt gevierd vlak voordat de 40 dagentijd begint. Veertig dagen om je voor te bereiden op Pasen. Een tijdje minderen, vasten. Afzien van…..
Vroeger was het vooral afzien van vlees. Carne betekent vlees. Carnaval is nog even losgaan voordat je geen vlees meer mocht eten. Tegenwoordig zou je ook kunnen denken aan afzien van tabak, van alcohol, van internet, je telefoon uit zetten, tv kijken. Niet om je te plagen, maar om tijd vrij te maken. Ik denk dat we er van zouden schrikken als we gingen tellen hoe veel tijd het ons dagelijks kost om online te zijn.
Vasten is vooral tijd vrij maken om weer tot jezelf te komen. En om weer tot God te komen.

Heel heilzaam voor een mens. Om in de drukte en de doenerigheid van alle dag even stil te worden.
Een kwartiertje bidden bijvoorbeeld. Of een lange wandeling maken. Of aandacht geven aan dingen waar je normaal aan voorbijgaat. Op zo’n manier wordt vasten iets om naar uit te kijken. Een soort oase in jouw drukke leven. Een periode om op te laden en dichter bij God te komen. Je oren te spitsen om Zijn stem te horen. In de kerk, in jouw kamer en in de natuur.
Ik wens iedereen een fijn carnaval en een zinvolle, hoopvolle vastentijd.

Ds. Marieke Ariesen- Holwerda, Martinikerk

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.