Carbidschieten in Súdwest-Fryslan

Tijdens de jaarwisseling mogen inwoners en verenigingen carbidschieten. Een mooie traditie, die wij in onze gemeente graag willen behouden. Daarom gelden er regels.

Inwoners en verenigingen die carbid willen afschieten, moeten dit uiterlijk 16 december 2016 melden bij de gemeente. Dit kan via http://ow.ly/eylU306Ts7v

Bij de melding hoort een schriftelijke toestemming van de eigenaar van het terrein waar wordt geschoten. Ook moet er een kaartje bij, met daarop de schietlocatie en de richting waarin geschoten wordt.

Let op: carbidschieten mag alleen tussen 31 december 2016 10.00 uur en 1 januari 2017 02.00 uur en uitsluitend buiten de bebouwde kom.
Wie is de BOCK?
Zorg er altijd voor dat er een Bewust Oplettende Carbid-Knaller (BOCK) aanwezig is. De BOCK is op de hoogte van de vijf tips voor veilig carbidschieten.
Als jouw aanvraag voor carbidschieten wordt goedgekeurd, dan ontvang je een BOCK-pakket van de gemeente. Kijk ook op wieisdebock.nl en volg#wieisdebock op sociale media.

Tips
1. Bereid je goed voor
Lees tijdig de voorwaarden en regels. Deze kun je vinden via http://ow.ly/eylU306Ts7v

2. Bescherm jezelf
Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen.
3. Gebruik goed materiaal
Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten.
4. Ontsteek het carbid veilig
Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat publiek op veilige afstand is.
5. Zorg voor EHBO
Zorg dat er voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.

Houdt iemand zich niet aan de regels?
Gebeurt het carbidschieten niet volgens de regels? Dan kan ons team Handhaving & Toezicht of de politie het schieten stopzetten.
Inwoners en verenigingen die carbid willen afschieten, moeten dit uiterlijk 16 december 2016 melden bij de gemeente. Dit kan via http://ow.ly/eylU306Ts7v

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.