Canadese veteranen komen 5 mei naar Bolsward

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en er een einde kwam aan de 2e wereldoorlog. Het Oranje Comité Bolsward organiseert de herdenking op 4 mei bij de Marnezijl en dit jubileumjaar ook een activiteit op Bevrijdingsdag 5 mei.

Herdenking 4 mei

De Herdenking op 4 mei in Bolsward start om 19.30 uur bij de Blauwpoortsbrug alwaar de stille tocht begint richting het monument bij de Marnezijl. Na de 2 minuten stilte, de kranslegging en de toespraak van wethouder Offinga zullen er door leerlingen van de 4 basisscholen in Bolsward gedichten worden voorgedragen. Al jarenlang is het oorlogsmonument bij Marnezijl geadopteerd door de basisscholen. De basisscholen hebben hierdoor een prachtige binding met de dodenherdenking, van waaruit de leerlingen op een zeer educatieve wijze worden betrokken met het verleden. De kinderen uit de hoogste twee groepen wordt gevraagd aanwezig te zijn bij de dodenherdenking en leggen een anjer.

Bevrijdingsdag 5 mei

Tijdens de bevrijdingsweek van 1 t/m 6 mei is er in Leeuwarden en Friesland een groots evenement om de 70ste verjaardag van onze bevrijding te herdenken en te vieren. Dit gebeurt met een aantal activiteiten waaronder een living history kampement in de Arendstuin en vier grote bevrijdingsritten voor “ww2-voertuigen” door Friesland. Eén van deze bevrijdingsritten (route west (blauw)) komt door Bolsward. De stoet met legervoertuigen en enkele Canadese veteranen wordt om ongeveer 09.30 uur in Bolsward verwacht. Via de Eekwerdlaan zal de stoet, begeleid door de korpsen CMV Oranje en Hollandia, het centrum van Bolsward bereiken. Hier zal de stoet ongeveer een uur staan opgesteld zodat een ieder in de gelegenheid wordt gesteld de voertuigen van dichtbij te bekijken . Het Oranje Comité en een afvaardiging van de gemeente Sudwest Fryslan zullen de veteranen welkom heten in Bolsward. Draaiorgel Omke Romke zorgt voor de muzikale begeleiding. Rond 10.30 uur zal de stoet zijn route weer vervolgen.

Zie voor meer informatie over de bevrijdingsritten in Friesland www.victoryparkleeuwarden.com.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.