Café ’t Diekje: 40 jaar een begrip

Bolsward- Afgelopen weekend was het groot feest op Dijkstraat 47. Café ’t Diekje bestond 40 jaar. Zowel op vrijdag en op zaterdag werd dit samen met eigenaar Ruurd Stevens. De langstlopende kroeg in Bolsward met dezelfde eigenaar.

 

Op vrijdagavond was het Diekje geopend voor genodigden. Vele vaste klanten, vrienden, oud personeel en natuurlijk ook familieleden waren hierbij aanwezig. En er werd veelvuldig geproost op het unieke jubileum. Op zaterdag was het café geopend voor, zoals altijd, iedereen. Met een optreden van de getalenteerde 4-mansformatie The Black Roses werd dit feestweekend passend afgesloten. De omringende horeca had een prachtig spandoek aan de gevel gehangen met de tekst: Wij feliciteren Café ’t Diekje met haar 40 jarig bestaan!

18 oktober 1973: Op 25 jarige leeftijd begon Ruurd Stevens op de Dijkstraat 47 het café, biljart en bar ’t Diekje. Hiervoor was het beter bekend als De Sik. Daarvoor had Ruurd Stevens al veel ervaring op gedaan in de horeca, o.a. in de Hof van Holland te Bolsward. In deze echte kroeg heeft Ruurd Stevens met goed gastheerschap vele generaties zien opgroeien. Vele mensen zijn zo dan ook bekend geworden met blues en biljart. Jarenlang was het Diekje de thuisbasis voor de Suvels en de leerlingen van het Titus Brandsma College. Destijds was het Diekje ook overdag geopend en werden er vele bakjes koffie gedronken, tosti’s gegeten en biljartjes gelegd.

In deze kroeg waar nooit geen rare dingen gebeuren heerst voor vele bezoekers het echte huiskamergevoel. Zo is het Diekje dan ook een thuishaven voor vele vaste bezoekers. Net zoals de donderdagavond biljartclub. Al jaren hebben hier vele vaste klanten onder het genot van een biertje en een biljart een gezellige avond. Ook op de dinsdagavond en woensdagavond zijn er al jaren biljartclubs in de weer.

Ruurd Stevens heeft inmiddels al vele generaties zien opgroeien in de Bolswarder Horeca. Hijzelf is dan ook een begrip. Elke keer als je de deur binnenloopt schittert het groene laken van het biljart je tegemoet. Met daar net iets achter, Ruurd Stevens, gebogen over de bar met zijn grote snor, met daaronder een nog grotere glimlach: ,,Harree maat, hoe gaat ‘t?’’ vraagt ie, terwijl hij ondertussen een drankje voor je inschenkt, zonder dat je hoeft te zeggen wat je wil hebben, want hij weet precies waar je zin in hebt.

Enkele jaarlijkse hoogtepunten zijn natuurlijk het driebandenkampioenschap, het Pikkampioenschap, de Nacht van Oranje en de Blues Night. De muzikale invulling van de gehele Blues Night werd ook altijd ingevuld door Ruurd Stevens zelf. Ook de Pinksterdagen is elk jaar weer een hoogtepunt. Bolsward staat op zijn kop, maar Café ’t Diekje helemaal. Vele oud Bolswarders komen richting Diekje maar ook een hele grote ploeg fietsers uit Zaltbommel komen het hele weekend langs in het Diekje. Sommigen om te fietsen, maar de meesten om een gezellig weekend te hebben. Er was dan ook een kleine delegatie uit Zaltbommel op het jubileumfeest. Volgens de Bommelaars: ,Diekje en Ruurd, Hét gevoel van thuiskomen.’

Ruurd Stevens is inmiddels op pensioengerechtigde leeftijd. Maar zolang hij nog met een glimlach s’avonds zijn trap af gaat richting bar gaat hij nog wel even door, ondertussen genietend van zijn kinderen en een goed potje golf.

Dus blijf gezellig binnen lopen in Café, biljart, Bar ’t Diekje. Van dinsdagavond t/m zaterdagavond staat Ruurd Stevens de komende jaren nog graag voor je klaar!

Ruurd Bedankt!

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.