Café Doodgewoon over Buurtzorg in de laatste fase van het leven

Op woensdag 20 april 2016 opent Café Doodgewoon weer zijn deuren. Van 19.30 tot 21.00 uur bent u welkom in de Groene Weide in Bolsward. De toegang is gratis.

Café Doodgewoon is er voor iedereen die zich wil verdiepen in thema’s rond de eindigheid van het leven.
Het thema van deze avond is “Buurtzorg in de laatste fase van het leven”.
Tijdens deze avond zullen twee wijkverpleegkundigen van de Buurtzorg Bolsward, Melia Beekman en Ingrid Jonkhout, een presentatie geven over thuiszorg in de laatste fase van het leven. De gedachte dat je eens komt te staan voor de situatie dat uzelf, uw partner of anderen te horen heeft gekregen dat er geen behandeling meer mogelijk is, levert veel vragen op: Wanneer kom ik te overlijden? Hoe zal het gaan? Zal er pijn zijn of benauwdheid? Waar zal ik sterven?

De wijkverpleegkundigen vertellen wat zij in de zorg thuis kunnen bieden aan cliënten en hun naasten. Immers hoe beter de cliënt en de mantelszorgers geïnformeerd zijn, des te beter kunnen zij zelf aangeven hoe zij de laatste periode willen leven en zorg krijgen.
In de laatste fase van het leven zijn welzijn en het beleven van een zinvolle laatste periode belangrijk. Wijkverpleegkundigen richten zich op de lichamelijke verzorging, maar ook op de geestelijke en de sociale kanten van het ziek zijn. Mantelzorgers zijn onmisbare krachten waarmee samen gewerkt wordt.

Als gastspreker komt Janine Welbedacht .Coördinerend verpleegkundige van het Hospice ‘de Kime’ uit Sneek. Om thuis te kunnen blijven is er soms ondersteuning nodig van vrijwilligers naast de thuiszorg. Janine komt vertellen over de mogelijkheden voor vrijwillige palliatieve zorg thuis. Er kan ook een keuze gemaakt worden voor opname in het hospice. Zij vertelt daar boeiend over.
Tweede gastspreker is Erica Gerbrandy, verpleeghuisarts bij Patyna, locatie Bloemkamp te Bolsward. Zij vertelt hoe zij als arts de bewoners bijstaat tijdens de laatste levensperiode en welke mogelijkheden zoals medicatie zij tot haar beschikking heeft. De meeste mensen sterven aan de ziekte en verminderde krachten. Er kan de keuze gemaakt worden voor palliatieve sedatie en in nog mindere mate voor euthanasie. Wat is het verschil ?

Deze avond zal vooral informatief zijn. Er is voldoende tijd om vragen te stellen en van gedachten te wisselen met elkaar.

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.