Buurman & Buurman 20 jaar BOLStjurrich

Wie kent het inmiddels niet, BOLStjurrich, het straatfestival dat ieder jaar op de zaterdag van de Heamieldagen in Bolsward plaats vindt.

 

Ooit was het straatfestival een onderdeel van deze Heamieldagen, maar sinds 1994 is het een aparte stichting geworden. Een stichting met eigen bestuursleden, een penningmeester en voorzitter. Deze eerste voorzitter was Marcel de Vries uit Bolsward. Twaalf jaar lang heeft hij deze functie bekleed en heeft hij het straatfestival zien groeien en veranderen.

Om het straatfestival nog meer een eigen persoonlijkheid te geven moest het een naam krijgen. Doormiddel van een prijsvraag is in 1998 de naam BOLStjurrich bedacht door Dhr. Wimpy de Vries. BOLS als afkorting van Bolsward en afgeleid van het woord balstjurrich dat de betekenis eigenzinnig heeft. Marcel geeft aan dat BOLStjurrich in de loop der jaren veranderd is. In de beginjaren was BOLStjurrich meer commercieel met vaak één grote dure act als publiekstrekker.

Tegenwoordig is dit volgens Marcel anders, BOLStjurrich is meer “Oerol-achtig” geworden. Er is meer ruimte voor kleinkunst en het is breder, groter en creatiever geworden. Dat is volgens de nieuwst voorzitter Sjoerd IJdema uit Bolsward ook de bedoeling. Sjoerd is sinds enkele maanden voorzitter van BOLStjurrich. Dat de beide heren ook nog buurmannen zijn berust op puur toeval. Sjoerd geeft aan dat hij tijdens een etentje benaderd werd door enkele bestuursleden van BOLStjurrich. Hij zegt dat hij altijd met veel plezier BOLStjurrich te hebben bezocht en er aan meewerken leek hem dan ook erg leuk.

Een belangrijk doel van de voorzitter is, naast het wederom neerzetten van een fantastisch straatfestival dit jaar, de link te leggen met de culturele hoofdstad Leeuwarden in 2018. Misschien is het dat jaar wel mogelijk om een nog groter, misschien zelfs langer, straatfestival te organiseren! Dit vergt de nodige voorbereidingen, het leggen van contacten en het maken van plannen. Het feit dat BOLStjurrich dit jaar 20 jaar bestaat wil de stichting niet zomaar voorbij laten gaan. En nodigt dan ook alle oud bestuursleden uit voor een reunie die plaats zal vinden na de Heamiel optocht op woensdag 25 juni. De oud bestuursleden kunnen zich opgeven via: info@bolstjurrich.nl

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.