Buitenlandse teams bij het open NK eiwerpen in Bolsward

Bolsward is op 4 juli het strijdtoneel voor het vijfde Open Nederlandse Kampioenschap Eiwerpen.

Ploegen uit het hele land en ook uit Engeland, Duitsland en België zullen strijden om de eer in diverse disciplines. Teams uit Finland, Zuid-Afrika en Australië overwegen nog om naar Bolsward af te reizen.

Centraal staat het traditionele afstandwerpen voor paren. Het Russisch Ei Roulette vraagt van de deelnemers om beurten een ei te kiezen uit een doosje van zes. Wie het ene rauwe ei tegen het hoofd kapot slaat, verliest. En de jeugd tot 12 jaar kan zich uitleven op het doelwerpen op een levend doel.

Het Open NK Eiwerpen wordt gespeeld onder auspiciën en volgens de regels van de World Egg Throwing Federation. Voorzitter Andrew Dunlop zal in Bolsward aanwezig zijn als honorair voorzitter van de jury. De winnaars krijgen het recht Nederland te vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap, dat in 2016 in het Engelse Swaton wordt gehouden. In 2011 en 2012 zijn Nederlandse teams wereldkampioen geworden.

Internationaal
De World Egg Throwing Federation is de overkoepelende organisatie voor alle evenementen, die met eiwerpen te maken hebben. Sinds de oprichting coördineert de Federatie de belangen van nationale organisaties in de hele wereld. Eiwerpen wordt beoefend in meer dan 35 landen, waardoor het in aanmerking zou kunnen komen om te worden opgenomen in het programma van de Olympische Spelen. Onder meer in Australië, Amerika, China en Argentinië kennen jaarlijkse kampioenschappen.

Het officiële wereldkampioenschap, de Rowntree’s Randoms Egg Throwing Championships, wordt sinds 2006 jaarlijks gehouden in het Engelse Swaton in Lincolnshire. In het eerste jaar was er nog slechts een bescheiden programma met twee onderdelen: het afstandwerpen voor koppels en de Ei-stafette. Op basis van het succes worden tegenwoordig ook kampioenen gekroond in het doelgooien, het Russisch Ei Roulette en Ei Trebuchet. De regels zijn vastgesteld door de International Board of Egg Throwing Rules.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.