Bruggen Bouwen met Muziek

Cultuurwethouder Mirjam Bakker geeft aanstaande donderdag 26 november het startschot voor het muziekproject ‘Bruggen Bouwen Met Muziek’.

Basisschoolleerlingen in de gemeente krijgen dit schooljaar in de klas les van docenten van Kunstencentrum Atrium. Een groot aantal participanten in de regio heeft de handen ineen geslagen om basisschoolleerlingen uit verschillende dorpen en steden de kans te geven om het plezier van muziek maken te ervaren. Het gaat om leerlingen die nog niet eerder een instrument hebben bespeeld.

Tot de participanten behoren onderwijsstichtingen, muziekverenigingen, dorpshuizen, verenigingen voor toerisme, dorpsbelangen, Cultuur Kwartier Sneek (Theater Sneek, Poppodium Het Bolwerk, Kunstencentrum Atrium, projectbureau Akte 2) en veertien basisscholen. Daarnaast zijn ongeveer zestig vrijwilligers betrokken.

De leerlingen die voor het eerst een instrument leren bespelen, gaan vanaf november in de klas aan de slag met allerlei instrumenten, waaronder dwarsfluit, trombone, saxofoon, trompet, bugel, gitaar en keyboard. Later worden er orkesten gevormd met leerlingen van verschillende scholen. De instrumenten worden beschikbaar gesteld door Kunstencentrum Atrium en muziekverenigingen.

De leerlingen laten onder andere via presentaties op school horen wat ze hebben geleerd. Op elke school begint het lestraject met een startconcert. Vanaf april 2016 zijn er gezamenlijke repetities met leerlingen die inmiddels in de klas een instrument hebben leren bespelen, leerlingen die muziekles krijgen/bij een korps zitten, ouders die een instrument bespelen en vrijwillige korpsmuzikanten. Als afsluiting vinden in het voorjaar van 2016 grote concerten plaats in onder meer Dorpshuis It Joo in Oudega (Súdwest-Fryslân) en tijdens het festival Heechspanning in Heeg.

Voor het project is subsidie verkregen vanuit het programma Kinderen Maken Muziek, een initiatief van het Oranjefonds. Jan van der Zweep (Kunstencentrum Atrium, onderdeel Cultuur Kwartier Sneek) en Berni Dijkerman (projectbureau Akte2, onderdeel Cultuur Kwartier Sneek) zijn aangesteld als projectleider.

De officiële aftrap door wethouder Bakker is om 9.00 uur bij P.C.S. De Earste Trimen in Nijland.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.