Bouwgroep Dijkstra Draisma als eerste bouwer van Nederland gecertificeerd voor uitvoeren luchtdichtheidsmetingen

BOLSWARD / DOKKUM – Als eerste bouwbedrijf in Nederland mag Bouwgroep Dijkstra Draisma nu gecertificeerd kwaliteitsmetingen op het gebied van luchtdichtheid uitvoeren.

Het behaalde certificaat is het KOMO procescertificaat SKGIKOB.010762.01.NL. Een certificaat waar Bouwgroep Dijkstra Draisma trots op is, vooral om aan opdrachtgevers te laten zien dat zij kwaliteit zeer serieus nemen. Afgelopen week, tijdens een luchtdichtheidsmeting bij het iconische Afsluitdijk Wadden Center, reikte directielid Dirk Jan de Rouwe het certificaat uit aan het kwaliteitsteam van het bouwbedrijf.

Energiezuinigheid

“Een gebouw opleveren zonder gasaansluiting is niet moeilijk, die laat je gewoon achterwege. Maar een gebouw voorzien van energie zonder gebruik te maken van gas is een ander verhaal. Dan moet alles kloppen: de installaties, maar ook de luchtdichtheid. Alleen wanneer een gebouw potdicht is, wel geventileerd uiteraard, biedt een elektrische installatie voldoende rendement. Het meten hiervan kunnen we nu zelf. De uitkomsten hiervan gebruiken wij om onze kwaliteit te blijven verbeteren. Dat is toch iets waar je als kwaliteitsteam naar streeft”, aldus Erik Duiker, manager Bouwkwaliteit.

Kwaliteitsborging in de bouw

De wet ‘Kwaliteitsborging in de bouw’ heeft nog niet de meerderheid van stemmen gehaald in de Eerste Kamer. Toch is er op dit punt wel degelijk een verandering te bespeuren in de bouw. Voorheen was een bouwbedrijf vooral een aannemer van werk, maar veel bouwbedrijven zijn afgelopen jaren getransformeerd naar aanbieders van producten. En van een product mag je een bepaalde kwaliteit verwachten.

Kwaliteitsteam

“Bij Bouwgroep Dijkstra Draisma is er binnen het bedrijf een geheel andere cultuur en werkwijze ontstaan”, aldus directielid Dirk Jan de Rouwe. “De verantwoordelijkheid voor het proces, product, planning, risico en kwaliteit ligt nu bij Bouwgroep Dijkstra zelf. Kwaliteitsbeheersing is binnen dit gehele proces een belangrijk onderdeel geworden. Hiervoor heeft Bouwgroep Dijkstra Draisma een eigen kwaliteitsteam samengesteld dat rechtstreeks onder de directie valt. Dit team is het gehele ontwerp- en realisatieproces betrokken bij het uitwerken en realiseren van de bouwwerken en meet de kwaliteit op de bouw. De projectteams worden ondersteund door professionals en merken de meerwaarde. Binnen het bedrijf is meetbaar dat faalkosten en bouwfouten substantieel minder zijn geworden door deze aanpak.”

Certificering

Het kwaliteitsteam is nu in staat om zelf luchtdichtheidsmetingen uit te voeren. Uniek is dat het kwaliteitsteam als eerste en als enige binnen de bouwbranche gecertificeerd is middels het KOMO procescertificaat SKGIKOB.010762.01.NL. Bouwgroep Dijkstra Draisma is nu opgenomen in de SKG-IKOB lijst van gecertificeerde bedrijven. Bekijk ook de video over de luchtdichtheidsmetingen en het certificaat:

Foto bijschrift: Het kwaliteitsteam van Bouwgroep Dijkstra Draisma (v.l.n.r) Sjors Dijkstra, Erik Duiker, Theo Zuidema en directielid Dirk Jan de Rouwe.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.