Bouwen aan Bolsward, wat gaat er gebeuren

Onlangs maakte de gemeente bekend dat Bolsward letterlijk en figuurlijk op de schop gaat.

Zo zal het stadhuis worden gerestaureerd, zal achter het stadhuis het archiefcentrum voor de gemeente Súdwest-Fryslân gebouwd worden, verhuist de bibliotheek en de musea naar het stadhuis en zal e binnenstad worden heringericht.
Stadhuis en Historisch centrum
Eén van de mooiste Rijksmonumenten van ons land met daarbij een historisch centrum. Een combinatie die in Noord-Nederland nog niet bestaat. Maar straks in Bolsward wel. Het Historisch centrum wordt een plek waar verleden en heden elkaar ontmoeten. Een plek voor de Bolswarder musea en de oudheidskamer. Maar ook de plek van de bibliotheek en waar je de gemeente ontmoet. Dit wordt ook de nieuwe archiefbewaarplaats.

Wethouder Bakker is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dit Historische centrum en haar doel is dat mensen elkaar ontmoeten in dit nieuwe centrum en dat er vele activiteiten worden georganiseerd. Hier hoort natuurlijk ook een gezellige horecavoorziening bij.

Planning:
2017: Ontwerp, bestek, vergunning en aanbesteding
2018: nieuwbouw historisch archief en publiekruimten
2019: restauratie stadhuis

Het nieuwe Historisch centrum wordt de schatkamer van de regio. Je moet naar Deventer of Amsterdam reizen voor de dichtstbijzijnde vergelijkbare combinatie.

Herinrichting Appelmarkt
Nog dit jaar wordt het gebied tussen de Wijnberg en het stadhuis aan de Appelmarkt heringericht. Hiervoor is geld beschikbaar uit het Friese Merenproject. Het doel van het Friese Merenproject is Bolsward als watersportgebied nog aantrekkelijker te maken .

Wat wordt er gedaan?
• Herinrichten van de Appelmarkt
• Steiger in de gracht
• Video-animatie Stadhuis
• Led verlichting bij de bruggen
• Steigers met elektra langs de Gasthuissingel
• Zittreden bij het Marktplein
• Versmallen van de brug Suppoost
• Constructie voor een tijdelijk podium over het water
• Fiets- en loopbrug tussen de Rijksstraat en de Wipstraat

De gemeente is met de marktkooplieden in gesprek over- in eerste instantie – een tijdelijke standplaats in het centrum van de stad. Na de werkzaamheden is Bolsward nog aantrekkelijker voor watersporters en toeristen. Niet alleen een stad om doorheen te varen, maar een bijzondere historische stad die mensen willen bezoeken. Meer bezoekers voor Bolsward die zorgen voor meer bestedingen en werk in de stad.

Planning:
De werkzaamheden moeten voor 31 december van dit jaar klaar zijn.

Herinrichting binnenstad en Broereplein
De weg vanaf de Snekerpoort tot en met de Dijkstraat/Bargefenne (de weg tussen de grachten) wordt opnieuw ingericht. Aan de plannen voor de fontein die op het Broereplein komt heeft een enthousiaste groep inwoners samen met het platform gewerkt.Hierover is tijdens meerdere inloopbijeenkomsten van het platform al informatie gegeven. Ook is tijdens deze bijeenkomsten verteld dat de binnenstad is op te delen in verschillende gebieden met zijn eigen kenmerken.Per gebied is tijdens de inloopbijeenkomsten besproken hoe we om willen gaan met het verkeer, parkeren van auto’s en fietsen, terrassen en inrichting. Voor de zomer wordt een ontwerp gemaakt, dat in het najaar wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Er wordt niet alleen gekeken naar de straten, stoepen en pleinen, maar in overleg met het platform ook naar hoe de gevelkwaliteit verbeterd kan worden.Daar zal wethouder Akkerman een rol spelen.

Planning:
Het doel is om het Broereplein (met fontein vanJohan Creten) in 2018 op te leveren.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.