Bomenkap Bolsward (ingezonden)

Het vellen van 118 bomen in en om Bolsward staat bij de gemeente Súdwest-Fryslân op de rol.

Naast dramatisch dalende diversiteit van flora en fauna in het landelijk gebied zijn binnen de oude gemeentegrenzen van Bolsward , tussen 2013 en 2016, ook al 360 bomen verwijderd en ca. 100 postzegel plantsoenen met struikgewas omgevormd naar gazon, verharding of lage strakke beplanting.

Er kwam herplant maar volstrekt onvoldoende. Onderzoek in het veld gaf dat aan. Op het rapport daarvan en inspraak in de raadscommissie kwam van het college van b. en w., de raad en de afdeling groen nauwelijks inhoudelijke reactie.

Bomen hebben niet het eeuwige leven. Zieke en zwakke exemplaren moeten opgeruimd en stormschade valt niet te voorkomen. Echter, verlies van 478 bomen en heel veel struikbeplanting in 4 jaar tijd is opmerkelijk. Deze kaalslag heeft hier nog niet eerder plaatsgevonden. De noodzaak van kap en de beperkte herplant daarna dient beter gemotiveerd te worden door de gemeente.

Miljeuwurkgroep Bolsward


15 reacties

 1. Mathijs De Bruin schreef:

  Als er nou gedacht was 5 jaar geleden. Van go die bomen hebben niet het eeuwige leven. Laten we al nieuwe er tussen planten dan na 5 jaar kappen we de oude. Dan staat er teminste nog een redelijke boom en deze techniek is al eeuwen oud…..

 2. Tjeerd Idsinga schreef:

  Valt mij ook op dat er niet wordt bij geplant bomen die wel zijn
  vervangen en die niet willen aanslaan worden niet meer aangeplant zie eekwert een als voorbeeld

 3. Mathijs De Bruin schreef:

  Daarbij wordt er gesproken over steen belasting in Nederland. Voor die lelijke voortuintjes. Die geen hemel water opvangen. De gemeente helpt anders ook niet mee met dit probleem. Door veel drinkende bomen te verwijderen en geen nieuw plant te verrichten. Want een beezem wagen is te duur om die bladeren op te ruimen. Terwijl een grote verbetering van het riool mij duurder lijkt. Maar we kijken tog alleen op korte termijn. Verder kijken is niet ons probleem.

 4. Edwin Mensink schreef:

  yep 2 bij mij in de buurt.

 5. Harrie schreef:

  Maak eens een wandeling door wat ooit een juweel van een park was, het voormalige julianapark in Bolsward.
  “Voormalig”, want je kunt het ondertussen nauwelijks nog een park noemen, zo kaal is het daar!

  Momenteel zijn er in het Julianapark meer dan 10 grote, hoge bomen gemerkt met een wit kruis, dit zijn de bomen die het veld moeten ruimen waarna het park nog kaler zal zijn als het al is geworden de laatste jaren.
  Ik denk dat de bomenspecialist van de gemeente de opdracht heeft meegekregen een bepaald (groot) aantal bomen te merken, want er zijn ook vele bomen gemerkt die nog best okay zijn. Aan de andere kant laat men veel bomen ongemoeid die duidelijk verrot zijn. Het lijkt erop dat die bomenspecialist nogal lukraak aan het selecterennis geweest.

  Bolsward lijkt door de gemeente aangewezen te zijn als de stad die het meeste geboomte moet inleveren. Als je een wandeling maakt in het park in bv Sneek, dan loop je in een mooi lommerrijk park, helemaal zonder gemerkte bomen. Je vraagt je af: kapt de gemeente zoveel bomen vanwege de houtopbrengst en neemt men hiervoor Bolsward omdat dit toch al een ondergeschoven stadje is in de grootste gemeente van Nederland waar niemand een kik geeft als er buitenproportioneel beleid gepraktiseerd wordt zoals nu weer die bomenkap?

  Als u het als lezer eens bent met bovenstaande tekst en ook fel gekant bent tegen de voorgenomen kaalslag in Bolsward, ga dan alstublieft naar de site van gemeente sud west fryslan, en protesteer! Als we deze gemeente zijn gang maar laten gaan dan wordt het wel heel kaal en saai in Bolsward.

 6. Helena Groot schreef:

  Als er maar nieuwe aanplant komt

 7. Om de watertoren alles kaal meen me te herinneren dat er nog eens. Proces verbaal is op gemaakt voor illegaal kappen

 8. Jan H. Dijkstra schreef:

  Het kapbeleid is om te huilen de laatste jaren. Ondanks nieuwe aanplant zo nu en dan loopt het aantal bomen per saldo terug. Ik vind dat gekapte bomen 1 op 1 vervangen moeten worden en dan niet door sprietjes van een
  paar jaar oud, maar door redelijke bomen. Het mooiste zou zijn dat de leeftijd van de gekapte boom gecompenseerd wordt. Dus boom 50 jaar oud dan ook 50 jaar terugplaatsen, bijv. 5 van 10 jaar. Misschien moet een stuk land aangewezen worden waar dan een bos geplant kan worden onder auspicien van de mileuwerkgroep. De regeling zou ook kunnen werken voor particulieren die een boom
  (laten) kappen. Op die manier blijft het bomenbestand op orde en ontstaat er een bos voor de toekomst.

 9. Hinke Wassenaar schreef:

  “t wordt steeds gekker!

 10. Maaike Smids schreef:

  Ik neem dit mee naar de GBTL fractie.

 11. En zijn ze nou echt allemaal ziek .of kost het onderhoud teveel .
  BOMEN GEVEN ZUURSTOF hoor gemeente Sud-west fryslan en schaduw in warme zomers en zorgen er voor dat er geen erosie in de grond op treed .zodat het hemelwater goed kan weglopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *