Bolwarder telefoonoplichter ging berekenend te werk

LEEUWARDEN/BOLSWARD – Tegen een 31-jarige ex-inwoner van Bolsward is dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank vier maanden cel geëist, plus vier maanden voorwaardelijk. Officier van justitie Rigje van der Heide vond dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting: hij haalde zijn slachtoffers over om mobiele abonnementen in combinatie met dure telefoons af te sluiten. Vervolgens liet hij zijn slachtoffers voor de kosten opdraaien.

De Bolswarder maakte maar liefst dertien slachtoffers, die hij met een totale schadepost van bijna 31.000 euro liet zitten. De man kwam inde meeste gevallen met hetzelfde verhaal: de slachtoffers konden snel geld verdienen door abonnementen met dure iPhones of Samsung-toestellen af te sluiten. Hij zou de abonnementen op zijn naam laten zetten en vervolgens zou zijn curator kwijtschelding regelen.

Een ander slachtoffer maakte hij wijs dat hij geen abonnement af kon sluiten doordat hij in de schuldsanering zat. Of zij dat maar even voor hem wilde doen. Een meisje dat verschillende abonnementen voor hem had afgesloten maakte hij wijs dat ze een gevangenisstraf kon voorkomen door een geldbedrag aan de politie te geven. De jonge vrouw zou meer dan 3000 euro hebben gepind en aan de verdachte hebben gegeven.

Ook bij de diefstal van een boot, in de nacht van 10 juli, had de Bolswarder een bijzonder verhaal: hij had de boot ‘geleend’ omdat hij zocht naar een verloren hengel die ooit van zijn vader was geweest. Bij de politie had de man alles bekend. Hij was zelf niet naar de zitting gekomen, volgens zijn advocate omdat hij last had van een scheefgroeiende verstandskies. Van de 14 feiten op de dagvaarding erkende hij nog maar zes, de andere feiten had hij tegenover zijn advocaat ontkend.

Een psycholoog constateerde een persoonlijkheidsstoornis met borderline trekken, waardoor de Bolswarder verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij kampte indertijd met een gokverslaving. De officier vermoedde dat het geld dat de man opstreek met de verkoop van de telefoons is opgegaan aan het gokken. ‘Hij is gewoon heel berekenend te werk gegaan’, stelde Van der Heide. Zij wil dat de Bolswarder zich verplicht laat behandelen.

De Leeuwarder rechtbank doet op 19 december uitspraak.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.