Bolswarder Peter Sikkens werkt hard aan carriëre in New York

De 25 jarige oud Bolswarder Peter Sikkens timmert momenteel hard aan de weg in New York als cinematograaf. 

Na het RSG Magister Alvinus, en daarna de Bachelor Industrieel Ontwerpen aan de UTwente in Enschede koos Sikkens voor voor de opleiding cinematography:”Het  leek me altijd al interessant om een tijd in het buitenland te studeren, stage te lopen of te werken. Dit in combinatie met het feit dat aan zeer aanzienlijk deel van het filmwerk en de bijbehorende expertise in de Verenigde Staten te vinden is” Dat maakte zijn voorkeur duidelijk: De USA en  New York is dan volgens Sikkens toch de  mooiste plek om die studie te gaan doen.

Eind september 2014 vertrok hij naar New York. Aanvankelijk alleen om de 1-jarige studie te doen, maar later besloot hij om toch blijven plakken en om freelance aan het werk te gaan.

Sikkens heeft  ervoor gekozen om zich  te specialiseren in 3 verschillende hoeken: Cinematograaf, Steadicam Operator en Key Grip. Cinematograaf ben je na de studie cinematografie.

“Als cinematograaf ben je in feite verantwoordelijk voor de gehele visuele kant van een filmproductie. De regisseur heeft het idee, en als cinematograaf ben je er om het waar te maken.: Vertelt Sikkens. Hij heeft dan de leiding in een crew bestaande uit een camera afdeling en een licht/techniek afdeling. Soms gaat het om een  crew van 2 personen, bij grotere films kan dit rustig uitlopen tot tientallen personen. Zelf werk ik nu veelal in crews van zo’n 10-20.

Een steadicam is een manier om de camera aan je lichaam te dragen waarbij het gewicht middels een geveerde arm gedragen wordt op de heup en rug. Hierdoor kan je met de camera rondlopen terwijl het beeld keurig stabiel blijft. De Key Grip is een van de twee leidinggevenden in de licht/techniek afdeling, waarbij de Gaffer over alle licht gaat, en de Key grip over alle andere techniek, zoals dollies en camerakranen.

Onlangs kon hij al zijn ervaring goed gebruiken bij het maken van een videoclip voor de Nederlandse zangeres Black Bird. Die waarschijnlijk in september uitgebracht gaat worden.

Het was niet moeilijk voor Sikkens om een plek te vinden in New York:”Zolang je hard werkt en je vriendelijk opstelt is de filmwereld hier een mooie open plek”.

Sikkens heeft op dit moment vooral bewondering voor zijn directe collega’s, want daarvan kan je het meeste leren. “Maar natuurlijk bewonder ik ook de ‘groten’, cinematografen die je regelmatig in de bioscoop voorbij ziet komen in de aftiteling: Emmanuel Lubezki, Robert Richardson, Roger Deakins.

Vooralsnog werkt  Sikkens graag aan zo veel mogelijk diverse projecten mee om ervaring op te doen. “Wellicht dat ik me in de toekomst meer ga focussen op een bepaalde richting. Grotere films lijkt me sowieso heel leuk om aan mee te werken”: Aldus Sikkens

Vooralsnog wil Sikkens in Amerika de komende jaren ervaring opdoen, maar daarna zou hij zijn werkt graag iets dichter bij huis toepassen. “Mijn vriendin Caroline komt uit het Verenigd Koninkrijk. Het plan is nu om daar over een tijd te gaan wonen en werken. Er worden daar flink wat films en series opgenomen”.

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.