Bolswarder met bijl in de auto om ex iets aan te doen voor de rechter

LEEUWARDEN/BOLSWARD – Volgens officier van justitie Johan Severs was een 60-jarige Bolswarder eind januari met een bijl in de auto op weg naar de werkplek van zijn partner in Heerenveen, om haar om het leven te brengen. De politie hield de man tijdig tegen.

Het was het dieptepunt van wat de officier ‘een hele trieste zaak’ noemde. De huwelijksproblemen waren de Bolswarder boven het hoofd gegroeid. Na een relatie van 30 jaar en een huwelijk van 15 jaar had zijn vrouw medio vorig jaar aangegeven dat zij niet met hem verder wilde. De verdachte ontdekte dat de vrouw al geruime tijd een relatie met een ander had.

Hij raakte, zoals hij het zelf uitdrukte, ‘emotioneel in de war’. ‘Ik kwam in een tunnel’, aldus de Bolswarder. Hij ging op zoek naar hulp, maar de bijstand die hij bij de GGZ kreeg, was niet toereikend. Hij wilde opgenomen worden in een kliniek, maar dat kon volgens hem pas als er iets ernstigs was gebeurd. Daarna liep het volledig uit de hand: de man bedreigde zijn ex een paar keer en hij zou in januari geprobeerd hebben haar van de weg te rijden, iets wat hij ontkent. De vrouw was doodsbang.

Op 30 januari zagen familieleden dat hij met een bijl onder de jas in de auto stapte en richting Heerenveen reed, waar zijn ex werkte. De familie waarschuwde de politie en de man werd vlak voor Heerenveen van de weg gehaald. Tegen de politie had hij gezegd dat hij op dat moment in staat was om de vrouw iets aan te doen. Op de zitting zei hij dat hij al snel tot bezinning was gekomen.

Hij had de bijl op een manier meegenomen dat zijn familieleden het zouden zien. Hij wilde hulpverlening forceren: ‘Ik kreeg geen hulp, maar ik wilde wel hulp’. Die vraag werd in zekere zin ingewilligd. Nadat hij 38 dagen in de cel zat, kreeg de man een plekje in de forensisch psychiatrische kliniek van de GGZ in Franeker. Van een behandeling is nog niets terechtgekomen, hij wordt tot nog toe alleen maar geobserveerd.

Twee psychiaters spraken met hem. Die concludeerden dat de Bolswarder als gevolg van psychische problemen verminderd toerekeningsvatbaar was. Bij een opeenstapeling van gebeurtenissen en problemen en raakt hij snel uit balans en heeft hij moeite zijn impulsen onder controle te houden. Volgens de deskundigen is een klinische behandeling noodzakelijk, gevolgd door een ambulante behandeling en woonbegeleiding.

De officier onderschreef de conclusies van de deskundigen. Severs eiste een celstraf gelijk aan het voorarrest -38 dagen- plus 327 dagen voorwaardelijk. De man zou geen contact met zijn ex mogen zoeken -dat mag nu ook al niet. Alleen als het over de echtscheiding gaat, mag de Bolswarder contact hebben met zijn ex.

De Leeuwarder rechtbank doet op 15 juni uitspraak.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.