Bolswarder dames druk in voorbereiding op WK Eiwerpen

De Nederlandse Kampioenen Anneke Tuinenga en Grietje Yska zullen Nederland op 26 juni vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap eiwerpen dat op 26 juni in het Engelse Swaton zal worden gehouden.

Anneke en Grietje verdienden de nominatie door als eerste te eindigen tijdens het laatste Open Nederlands Kampioenschap, dat in 2015 in Bolsward werd gehouden. De dames worden momenteel terdege en bijzonder serieus voorbereid op hun optreden. Hun trainer/coaches zijn de in eiwerpkringen wereldberoemde Andries en Bauke-Jetze Smink. De beide Makkumers zijn wereldrecordhouder bij de mannen met een ongelooflijke worp van 76.23 meter.

Zo’n afstand gooien met een breekbaar ei is al een wereldprestatie op zich. De reglementen van de World Egg Throwing Federation vereisen dan nog eens dat het ei heel wordt gevangen. De beide Smink’s slaagden daar vorig jaar in. De voorzitter van de overkoepelende Nederlandse Eiwerp Federatie, Jacques Hoogenboom, geeft de dames een redelijke kans op een podiumplaats. Hij heeft recht van spreken, want de Makkumer fungeerde de laatste twee jaar als kamprechter/jurylid bij de WK en kent de deelnemers dus goed. ”

Als de wedstrijdleiding de spelregels volgt en geen voorkeur heeft voor deelnemers uit exotische landen, dan moeten Anneke en Grietje een medaille kunnen halen.” Hoogenboom doelt daarbij op de scheidsrechterlijke blunders, die in 2014 het Japanse team Ryohei Nishiwata en Tanaka Kawasaki het goud brachten ten koste van de Nederlandse deelnemers.

Het Open NK Eiwerpen zal dit jaar naar alle waarschijnlijkheid niet kunnen worden gehouden. Volgens Hoogenboom loopt de organisatie dermate stroef, dat de tijd om tot een verantwoorde opzet te komen, te kort is. “Ik betreur dat ten zeerste, omdat vorig jaar een veelbelovende herstart in Bolsward is gemaakt, nadat het kampioen-schap in de jaren daarvoor vaste grond onder de voeten had gekregen in Makkum.”

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.