Bolswarder Beer voor Wim van den Brink en Nell van de Wouw

Vorige week werd het filmseizoen in Ons Gebouw afgesloten met de Franse serie ‘P’tit Quinquin’ Een bijzondere voorstelling, deze film. Maar zeker ook vanwege het karakter van deze filmavond.

Tijdens de pauze werd een Franse maaltijd voor de gasten geserveerd, een leuke en gezellige afsluiting van een geweldig succesvol filmseizoen. Ook werd bij deze slotvoorstelling afscheid genomen van twee pioniers en oprichters
van Filmhuis Bolsward. Wim van den brink en Nell van de Wouw waren twee mensen van het eerste uur. Zij waren mede de oprichters van het Filmhuis in Bolsward en lieten op die manier de Bolswarders kennismaken met filmhuis films.
Eerst in samenwerking met het Fries Filmcircuit in Leeuwarden, later met de filmhuizen in Emmeloord, Noordwolde, Heerenveen en Kollum. Tijdens deze periode kwamen er in Friesland en Bolsward e.o. filmhuizen bij maar vielen er ook weer andere af. Filmhuis Bolsward bleef echter steeds een vaste rol vervullen in de verschillende
samenwerkingsverbanden. Daarmee kan gesteld worden dat het opstarten van een filmhuis vaak nog wel lukt, maar het instandhouden ervan nogal wat doorzettingsvermogen vraagt. Wim en Nell waren van die doorzetters. Vaak tegen de
stroom in wisten zij het voor elkaar te krijgen dat in Bolsward steeds de betere films vertoond konden worden. Hun niet aflatende inzet zorgde ervoor dat Filmhuis Bolsward nu al ruim 25 jaar een vaste plek inneemt in het culturele leven in Bolsward.

Hun verdienste was zeker ook de komst van vele regisseurs naar Bolsward tijdens de Bolswardse Filmdagen. Zo wist Wim bijvoorbeeld Pieter Verhoeff (o.a. Nynke, De Dream, Het teken van het beest) Eddy Terstall (o.a. Simon, Vox populi), documentairemaker Geert-Jan Lassche (o.a. De boer die zou emigreren, Zwart ijs) en Steven de Jong (o.a. kameleon films, De Fûke, De gouden swipe, De Scheepsjongens van Bontekoe) naar Bolsward te halen. Zij vertelden allen over hun werk en gingen o.l.v. Wim in gesprek met het publiek. De regisseurs werden na afloop dan steevast verrast met de uitreiking van de ‘Bolswarder Beer’ door Wim.

Deze Bolswarder Beren vielen nu Wim en Nell zelf ten deel, voor hun ‘gehele oeuvre’. Filmhuis Bolsward is hen veel
dank verschuldigd, en hoopt beide nestors van de film in Bolsward nog vaak te kunnen begroeten als toeschouwer in de komende seizoenen.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.