'Bolsward ten bate' gepresenteerd

Afgelopen vrijdag werd in de Vierschaar van het Bolswarder stadhuis het boek ‘Bolsward ten bate’ gepresenteerd. De publicatie verschijnt ter gelegenheid van het 550-jarig bestaan van het Sint Anthony Gasthuis.

Ondanks die feestelijke aanleiding en de fraaie omlijstende zang door het koor Eljakim was de presentatie zwartgerand: de auteur, Tjebbe T. de Jong, overleed afgelopen najaar, vlak voor het gereedkomen van het boek.

Voorzitter Mieke Mulder van het Anthony Gasthuis heette de tientallen aanwezigen welkom, waaronder de nabestaanden van de schrijver, oud-bestuursleden en de wethouders Maarten Offinga en Wigle Sinnema van de gemeente Súdwest-Fryslân. In haar inleiding memoreerde ze dat de grootvader van de auteur, eveneens Tjebbe de Jong geheten, 39 jaar lang voogd was van het Sint Anthony Gasthuis. Zoals hij jarenlang bevlogen, betrokken en met passie het voorzitterschap bekleedde, zo bracht zijn kleinzoon nu het jubileumboek tot stand.

Eeuwenoude band

Dat deed hij overigens niet alleen. Paul Borghaerts vervaardigde transcripties van 16de en 17de eeuwse geschriften en drs. Wilbert Veltman ontleedde honderden jaarrekeningen vanaf het eind van de 17de eeuw. De laatste verhaalde lichtte daaruit enkele ruimhartige bijdragen van het Gasthuis aan de stad toe, waaronder een aanzienlijke gift voor het opknappen van het stadhuis, toen dat in deplorabele staat was geraakt. Ook echter het carillon van het stadhuis, de kroonluchter in de trouwzaal, het Julianapark en het Marnecollege kwamen (mede) dankzij bijdragen van het Sint Anthony Gasthuis tot stand, om maar een greep uit de jaarboeken te doen. Daarmee is meteen de hechte band tussen de stad Bolsward en het Gasthuis geïllustreerd. ‘Hemelsbreed spreken we over een afstand van enkele honderden meters, maar in feite zijn Gasthuis en stadhuis naaste buren, met een enorme zorgzaamheid en verantwoordelijkheid wederzijds’, aldus Mieke Mulder. Het boek ‘Bolsward ten bate’ telt 288 pagina’s en is a € 25,- te koop bij Het Witte Boekhuis in Bolsward.

Vlnr: Mede-auteurs Paul Borghaerts en drs. Wilbert Veltman, voorzitter Mieke Mulder en de vormgeefsters Jaqueline van Leeuwen en Ilona Seinen

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.