Bolsward speelt rol in de oefening Dutch Bison

De forward operating base, het terrein beter bekend voor de Bolswarders als het Industriepark, is tot en met dinsdag het domein van de 43 gemechaniseerde Brigade uit Havelte.

Het terrein in Bolsward is de uitvalsbasis voor de grootschalige oefening Dutch Bison. De bizon staat in het logo van de brigade die meedoet aan deze oefening.

Met deze oefening wil men een scenario na bootsen die vergelijkbaar is met een missie zoals in bijvoorbeeld Mali of Afganistan. Men wil met deze oefening in contact komen met de bevolking en daardoor op een geheel andere locatie oefenen zoals in een bos- of heidegebied.

In deze oefening wordt gesimuleerd dat het lokale bestuur van de provincie Friningen problemen heeft met een etnische bevolkingsgroep, de Groslanders. Vanwege dit conflict moet het lokale bestuur ondersteund worden door 43 Gemechaniseerde Brigade.

Vandaar dat er een VN missie wordt ingezet om de onrust die er heerst weg te nemen in de provincie. Vanuit de locaties in Heerenveen Drachten, Bolsward, Sneek en Harlingen wordt gepoogd de rust terug te krijgen.

De voet en bereden patrouilles lokken veel reacties uit bij de Bolswarder bevolking en de soldaten op straat worden dan ook regelmatig aangesproken. Vaders die hun kleine kinderen mee naar voren nemen en een gesprek met de soldaten beginnen. Juist dat is een onderdeel van de oefening. Want ook in het buitenland worden de soldaten op straat benaderd door de plaatselijke bevolking. 

In Bolsward zitten de soldaten op twee plaatsen, de locatie op het Industriepark wordt gebruikt als uitvalsbasis, hier zijn ongeveer 130 militairen gelegerd.  De patrouilles vertrekken vanaf deze locatie en gaan dan of op ronde door Bolsward of door de omgeving. Daarnaast is de locatie de plek waar geslapen en gegeten wordt en van waaruit contact wordt gehouden met de andere locaties in Friesland. De andere locatie waar in Bolsward soldaten zitten is de oude muziekschool in de Kekrstraat, hier zit een andere eenheid die in deze oefening simuleren dat zij leden van de nationale reserve zijn. Deze groep van zo’n 50 militairen patrouilleren vanuit daar door de stad en zij worden door de andere troepen verder getraind zodat zij op een later tijdstip, als de hoofdmacht zich terugtrekt zelf het plaatselijke bestuur kunnen ondersteunen en de veiligheid kunnen garanderen. 

Tot en met dinsdag kan men dus in de straten van Bolsward en ook de dorpen in de omgeving de soldaten tegen komen.

Foto album (op facebook)

(met dank aan kapitein Derks van 44 pantserinfanteriebataljon)

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.