Bolsward Schoon (ingezonden)

Welke aso’s maken er toch altijd zo’n bende van bij de flats in de wijk Noord 2 ? Deze week lag daar verspreid over straat, gazonnen, vijver en in de hagen wel heel veel papier van kranten en folders en ook blikjes, stukgeslagen glas, plasticzakken en grofvuil, zoals zo vaak.

Welke aso’s dumpen wat ze niet meer hoeven in en om het hof van het oude Armenhuis en steken daar het struikgewas in brand ?

Welke aso’s halen telkens bomen om om op te stoken bij de visplaats aan de stadsgrens ?

Welke aso’s gooien 2 x per week tientallen bierblikken en andere rommel in dichte beplantingsvakken en in de vijver van het park ?

Omdat verder vrijwel niemand er iets aan doet ruim ik de rotzooi weer op maar meldde deze inmiddels structurele problemen herhaaldelijk bij de gemeente. Het grofvuil wordt af en toe opgehaald. Gevraagde terugkoppeling van bevindingen en acties van handhaving ontving ik echter nooit.

Partijen als bewoners, omwonenden,wijkvereniging, gemeente,woningcorporatie en politie moeten hier eens om tafel om zo te komen tot een integrale aanpak. Of laten we dat maar ?

Obe van der Meer

Bolsward

foto ter illustratie

 


4 reacties

 1. Peter van van Breeden schreef:

  Pak die “TOKKIE’S” maar aan….
  Ga d’r voor Obe

 2. Janny Kole - Voorzitter Buurt- en Speeltuinvereniging Plan Noord II schreef:

  Beste Obe,
  Graag wil ik namens onze buurtvereniging reageren.
  Vele wijkbewoners is het een doorn in het oog dat er regelmatig afval staat bij de flats in Noord II. Onze vereniging zet zich o.a. in om samen met de gemeente en Elkien een oplossing te vinden voor dit probleem. Een vooruitgang is geboekt door de plaatsing van ondergrondse containers. Daarmee is het probleem niet opgelost. Het is met name een mentaliteitskwestie. Bewoners zien zelf de noodzaak niet in om even naar de stort te rijden om hun spullen daar gratis in te leveren. Nieuwe spullen aanslepen is geen probleem maar afvoeren schijnbaar wel. Het is voor zowel Elkien als de gemeente SWF een grote onkostenpost dat hun huurders en of bewoners dit afval hier dumpen. Regelmatig brengen hun medewerkers deze rommel naar de stort. Beseffen de inwoners, die dit doen wel dat we dit uiteindelijk gezamenlijk betalen. Spreken we elkaar erop aan? Op dit moment ligt er veel oud papier, niet alleen in onze wijk, maar overal in Bolsward. De eerste zaterdag van de maand halen vrijwilligers van Sc Bolsward dit op. Helaas is dit op 2 september niet gebeurd. In de wandelgangen hoor ik, te weinig vrijwilligers, ik weet niet hoe het zit maar vreemd blijft het dat het niet overal is opgehaald. Maar ook vreemd is dat mensen het zelf ’s avonds niet even binnen halen. Mentaliteit? Dit geld ook voor de rest van de rommel die overal neer gegooid wordt. Gelukkig ben jij één van de mensen die het dan toch weer netjes opruimt, maar we kunnen ook zeggen helaas ben jij er, want zo houden we het ook in stand. Wat kan het velen van ons schelen: ‘ze halen het toch wel op’ wordt er gedacht, of ‘dat is toch een taak van de gemeente?’. Mijn ervaring is dat er nog vele fijne mensen bij Elkien en de gemeente werken die proberen een oplossing te zoeken voor allerlei problemen maar ook regelmatig machteloos staan en helaas niet alle problemen op kunnen lossen. Mentaliteit, wat voor de een gewoon is blijkt voor de ander niet altijd gewoon te zijn. Laten we deze problemen vooral niet bespreken tijdens een vergadering met allerlei partijen, we hebben het al druk genoeg!

 3. Obe van der Meer schreef:

  Beste Janny,
  Dank voor uitgebreid bericht.
  Zeker zijn er mensen die denken : Anderen ruimen het wel op.
  Ik heb echter 32 jaar ervaring dat als er niet wordt opgeruimd het erger wordt en als er wel wordt opgeruimd er een grote groep is die niet zo snel nieuwe rommel maakt. Helaas blijft het vaak een rommeltje bij o.a. de flats in Noord 2.
  Ik ruim daarom ook niet alleen op maar probeer ook over het probleem te communiceren met de gemeente. Soms leidt dat laatste tot resultaat maar vaak ook niet. Na melding wordt grofvuil wel opgehaald maar het duurt soms wel heel erg lang met de bekende gevolgen. Beloofde terugkoppeling van bevindingen en acties van gemeente ontbreekt vaak en dan krijg ik het gevoel wel erg veel zelf te moeten doen.
  Betreffend aanpak door, door mij voorgestelde grote groep met diverse betrokken partijen, is in verleden bij o.a. Armenhuis gebleken dat dat heel goed werkt.
  Het ging toen meer om vervuilers aan te pakken dan de problemen op het bord van de gemeente/elkien te schuiven.Vandaar mijn voorstel.

  • Janny Kole schreef:

   Beste Obe,
   We hebben het maar druk met Plan Noord II. Binnenkort hebben we bestuursvergadering en zal ik je voorstel meenemen. Ik zie hier een belangrijke taak voor de gemeente(BOA’s) en Elkien. Tijdens wijkbezoeken is het regelmatig ter sprake gekomen hoe dit probleem het beste aangepakt kan worden. Er is een grote doorstroming van het aantal bewoners in de flats. Met name de geringe pakkans biedt mogelijkheden om je afval daar neer te zetten. De gemeente, Elkien of jijzelf ruimen het vanzelf wel op en de rest van Plan Noord II ergert zich mateloos aan deze verpaupering. Laten we ook niet vergeten dat het niet alleen flatbewoners zijn die hun afval achterlaten. Met name bij de Keppensflat gebeurt het regelmatig dat met gedimde lichten er ’s avonds spullen neergezet worden die afkomstig zijn van mensen buiten onze buurt. Misschien kunnen tijdelijke camera’s helpen? Wat is wijsheid. We horen het graag en voor buurtbewoners de tip: ‘Doe een melding bij de gemeente en of Elkien’. Als deze instanties geen meldingen ontvangen zijn er ook geen problemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *