Bolsward krijgt weer een Jongerencentrum

BOLSWARD – De Bolswarder jeugd van twaalf tot zeventien jaar krijgt weer een eigen plek. Jongerencentrum ‘Afslag 18’ neemt zijn intrek in het gebouw aan de Burgemeester Praamsmalaan 32 in de stad. Het pand was tot november vorig jaar ook al als jongerencentrum in gebruik.

Sindsdien moest de Bolswarder jeugd het zonder eigen centrum stellen. Een gemis, niet alleen voor de stad en de jeugd, maar ook voor de directe buren, de christelijke gemeente Het Keerpunt. Het Keerpunt is een actief kerkgenootschap, waarbij een groot aantal kinderen en tieners uit Bolsward en omgeving betrokken zijn. Het huurde het jongerencentrum in de weekeinden voor tienerdiensten en maaltijden. Van deze faciliteiten kon ze sinds nu geen gebruik meer maken.

Vanuit Het Keerpunt kwam een aanbod aan de gemeente Súdwest-Fryslân om een doorstart van het jongerencentrum mogelijk te maken. Het stelde voor om het jongerencentrum over te nemen, en dit door de week aan te bieden aan de stad Bolsward als regulier jongerencentrum en weekends zelf te gebruiken voor eigen activiteiten. Een mooi initiatief, waar ook het oude bestuur van het jongerencentrum achter kon staan.

Parallel aan dit aanbod vond er bij de gemeente  Súdwest-Fryslân een grote wijziging plaats. Per 1 januari 2018 werden de werkzaamheden vanuit het sociale domein uitbesteed aan stichting Sociaal Collectief SWF. Eén van de speerpunten van de gemeente was het versterken van het contact met de jongeren in Bolsward. Om dit te bereiken werd er vanuit Sociaal Collectief SWF een jongerenwerker aangesteld om in Bolsward het contact met de jongeren op te bouwen en uit te bouwen. Deze jongerenwerker hoorde van het aanbod van Het Keerpunt en was hierover direct enthousiast.

Gezamenlijk hebben Sociaal Collectief SWF en christelijke gemeente Het Keerpunt een ‘plan van aanpak’ geschreven hoe het jongerencentrum in Bolsward een nieuw leven kon krijgen. Belangrijk onderdeel in dit plan is de training en ondersteuning van de vrijwilligers door Sociaal Collectief SWF. Daarnaast wil het jongerencentrum zich richten op ontmoeting, talentontwikkeling en participatie.

Dit plan vond draagvlak bij de gemeente. Ook met de buurt zijn de plannen rond het vernieuwde jongerencentrum doorgesproken. De omwonenden hebben vertrouwen in de nieuwe aanpak, waarbij de doelgroep 12 t/m 17 jaar is en een jongerenwerker van Sociaal Collectief SWF de vrijwilligers traint en ondersteunt.

Inmiddels heeft Het Keerpunt de inboedel van het voormalige stichtingsbestuur van het jongerencentrum overgenomen. De naam van het jongerencentrum slaat niet alleen op de afslag vanaf de A7 om er te komen, maar is ook een knipoog naar de leeftijdsgrens van het jongerencentrum. Er hebben zich al tien vrijwilligers aangemeld om het jongerencentrum te bemensen. Vandaag werd ook een mijlpaal gevierd: het tekenen van het huurcontract tussen  gemeente  Súdwest-Fryslân en christelijke gemeente Het Keerpunt. De planning is dat vrijdag 21 september het jongerencentrum geopend wordt.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.