Bolsward krijgt tien energieneutrale sociale huurwoningen

Elkien blijft investeren in betaalbare, duurzame en toekomstbestendige woningen en daarom ondergaan tien woningen van de woningcorporatie aan de Siboldusstraat en de Hendricusstraat  in Bolsward op dit moment een duurzame vernieuwing.

De woningen worden energieneutraal gemaakt: de aangebrachte zonnepanelen leveren net zoveel stroom op als de bewoners jaarlijks gemiddeld verbruiken. Alle bewoners zijn positief; iedereen heeft ingestemd met deze woningverbetering.

Comfortabele woningen met ‘teller nul’ en fossielvrij
Het duurzaam onderhoud leidt voor de bewoners tot meer woongenot tegen lagere kosten. De woningen worden grondig geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen en een individuele warmtepomp. Bovendien worden de woningen van het gasnet afgekoppeld. Zo hebben de huurders geen gasrekening meer. Voor het koken gebruiken de huurders straks een inductiekookplaat op elektra.

De huurders hebben minimaal de helft minder energielasten in vergelijking met hun huidige energielasten. Wel betalen de huurders voor de zonnepanelen een vast bedrag per maand aan de corporatie. En de huurders blijven kosten zoals vastrecht, transportkosten en meterhuur afrekenen met de energiemaatschappij. Deze voorspelbare, vaste kosten maken dat de totale woonlasten voor huurders naast lager ook stabieler zijn voor de toekomst.

Ervaring opdoen
Het energieneutraal maken van de woningen is een proefproject, waarmee Elkien en de uitvoerende
partijen ervaring opdoen. Elkien zal het energieverbruik in de vernieuwde woningen nauwkeurig
monitoren. Met de opgedane ervaring kijkt Elkien hoe ze tegen een scherpe investering meer kan doen in
het verduurzamen en toekomstbestendig maken van haar sociale huurwoningen.

Aan het pilotproject werken Friso bouwgroep, P. de Vries Installatietechniek BV en Kock volhoudbaar advies
mee. En de pilot is mogelijk gemaakt door subsidie van SNN en de Energiesprong. D

e gemeente Sudwest
Fryslân en de Miljeuwurkgroep Bolsert dragen het project een warm hart toe.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.