Bolletongersdei

Donderdag 7 oktober, de eerste donderdag van oktober is het weer Bolletongersdei. Een vreemd woord voor ieder die dit voor het eerst leest. Zelfs sommige Friezen hebben er moeite mee! Want “bolle” is stier, maar “bôle” is brood. Stierendonderdag duidt op een marktdag, maar anderzijds wil het verhaal dat dit de laatste weekmarkt was – donderdags ná 12 november – waarop men, onder gewone weersomstandigheden, de boeren en buitenlui in de stad kon verwachten. Dan moest de pacht worden betaald en sloeg men het nodige voor de winter in. De boerin kwam, als het enigszins kon, mee die dag. De klanten werden goed onthaald, op krentenbrood en “wite bôle”. Het was immers een soort afscheidsmaal vóór de lange winter met zijn donkere en modderige wegen. Vandaar de naam “bolletongersdei”.

Voor de Bolswarders maakt de naam niet zoveel uit. Het betekent feest en daar houden ze wel van. Voorheen was op de Nieuwmarkt de veemarkt en keuring maar deze is sinds de strenge regelgeving na de mond en klauwzeer uitbraken. Dit tot teleurstelling van niet alleen de boeren. Wat nog wel steeds een trekker is, is de jaarmarkt. Zo’n 200 kramen staan in de stad. Waarbij de handelswaar zowel “luid” als stil verkocht wordt. Voor beide categorieën zijn wedstrijden. Waarbij de gehele binnenstad één groot marktterrein is. Een kinderbraderie is te vinden in de Broerekerk.  Om 19.30 uur begint de jaarlijkse ABN AMRO ringrijderij waar de deelnemers strijden om de Gouden Sjees bokaal. Met de meest uiteenlopende combinaties van paard en wagen denderen de paardenhoeven weer over de klinkers in de binnenstad. Een spektakel waar snelheid, behendigheid en uiteraard ook de nodige show de boventoon voeren. Ook is vanaf 7 oktober t/m zaterdag 9 oktober de 44e Noord Nederlandse show van de Konijnenfok, pluimvee en sierduivenvereniging Bolsward e.o. te bekijken in de manege van Maurix

Van woensdagmiddag 6 oktober t/m zaterdag 9 oktober is er Kermis op het Plein 1455. Het stadhuis is op donderdag 7 oktober a.s. de gehele dag gesloten.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.