‘Bolletongersdei vooraf; educatie hoog in het vaandel, ‘van gras tot glas’

Bij de oprichting van de stichting Bolletongersdei in 2014 heeft het bestuur naast het verbinden van stad en platteland, de jaarlijkse aanwezigheid van vee op de Nieuwmarkt ook educatie hoog in het vaandel gezet.

De afgelopen jaren is er intensief samengewerkt om de kinderen van de lagere scholen in Bolsward van laagdrempelige leerzame en dus leuke informatie te voorzien over vee, pony’s en paarden, hoe de vee- en dierenartsen er naar kijken en mee omgaan en hoe het allemaal tot zuivel wordt verwerkt. Het zuivel wat wij allemaal op tafel hebben staan. ‘ Van gras tot glas’! Steevast hoogtepunt zijn de door Ane Norder van Bolletongersdei geïnitieerde excursies bij de grote zuivelfabriek in Bolsward, Hochwald. Daar komt het ‘ van gras tot glas’ echt tot leven voor de kinderen.

Dit jaar heeft Bolletongersdei, in de persoon van bestuurslid Rindert Kroondijk, het kubusproject bij basisschool De Opbouw omarmd. Het kubusproject houdt in dat de kinderen een probleem voorgelegd krijgen uit de maatschappij en daar een oplossing voor vinden. Het probleem van boer Kroondijk was dat de roeken en kraaien hun wintervoorraad kuil en mais, wat zij op de boerderij in plastic bewaren, kapot prikken. Als uiteindelijk winnend idee is het idee van bubbeltjesplastic gekozen. Kraaien en roeken prikken dan de bubbeltjes kapot en niet het plastic. Daarnaast schrikken ze van de kleine knalletjes en zullen ze er niet weer aan beginnen.

Ook dit jaar zal Het bestuur van Bolletongersdei, in samenwerking met bureau langs de Melkweg, op een heus beleefplein op 6 oktober educatief uitleg gaan geven over ‘ van gras tot glas’. Hier zal ook een wedstrijd koe melken worden gehouden, een spektakel voor jong en oud. Het beleefplein word tijdens de lunch afgesloten met een “ Boer meets Burger”, een praat- en discussie café voor de meelevende burger en boeren.

Het bestuur van Bolletongersdei heeft bij dit alles een belangrijke boodschap voor Bolsward en verre omstreken: “ hoort, hoort en zegt het voort en kom met z’n allen naar iets wat voor iedereen nog steeds heel belangrijk is…..van gras tot glas “

Educatief Bolletongersdei – programma 2016

Excursies Hochwald 27 september:

9.45 Nordwin college

13.45 Marne college

Presentatie Veearts Jan Siebren Duiven 29 september:

8.15 St maartenschool

10.15 De Bron

13.15 De Blinker

14.15 De Opbouw

Ponyrijden door Suzan Witteveen en Petra v/d Zee

28 september 10.00 De Opbouw

30 september 9.30 De Bron en 12.30 De Blinker

5 oktober 8.15 St Maartenschool

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.