Bolletongersdei (van toen)

Bolletongersdei oftewel stierendonderdag, was “de markt” voor de boeren uit de omgeving van de stad om hun stieren te laten keuren op de “Koemerk”, oftewel de Nieuwmarkt.

Tientallen boeren, honderden dieren en veel bezoekers kwamen op die markt af. De jaarmarkt met ruim 200 kramen werd daarnaast ook een grote publiekstrekker en toen was het ineens de publiekstrekker. De Bollen bleven weg want door strenge regelgeving met betrekking tot het vervoer van dieren werd het organiseren van een kalverenkeuring een kostbare zaak voor de organisatie en deboer. Dit kwam o.a. door de MKZ crisis. Maar zoals men dan zegt, “gelukkig hebben we de foto’s nog”.

Want Tonnie Siemonsma maakt deze kleine collage van oude Bolleongersdei foto’s. Na afloop van de markt, maar ook zeker tijdens, was het druk in één van de vele cafe’s cafe de Beurs was er o.a. een van, die stampvol met veehandelaars zat. Het biljart werd met platen afgedekt zodat er nog meer mensen plaats konden nemen. Tonnie Siemonsma zegt hierover: “Het was altijd beregezellig bij Pé en Jaen van der Zee”. “Als kind kochten we op de markt voor een duppie een gekleurde bal aan elastiek”.

Mijn Bolletongersdei herinneringen liggen ook op de markt. Het was altijd indrukwekkend om te zien hoe de boeren hun beesten aan het poetsen waren. De lucht van spiritus won het vaak van de mestlucht en als klein kind begreep ik niets van al dat poetsen. Jammer dat de markt steeds kleiner werd en er nu niet meer is.

Voor de mensen die niet weten waar cafe Centraal stond, zowel de kroeg als het kleine grijze huisje wat er naast staan, zijn niet meer terug te vinden in het straatbeeld. Beide panden hebben plaats gemaakt voor de achterzijde van de Hema.

Klik op de foto voor groot formaat

{jcomments on}

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.