BoekStart in Bolsward goed voor taalontwikkeling

Woensdagmorgen heeft Stella van Gent, wethouder Jeugdzorg en Onderwijs van de gemeente, de officiële opening verricht van het programma BoekStart in de Kinderopvang op peuterspeelzaal de Opstap en Kinderdagverblijf Villafleur.

Samen met peuters, dreumesen en hun ouders werden de nieuwe gevelbordjes ‘BoekStart, wij doen mee!’ onthuld, waarna jeugdmedewerkster van de Bibliotheek Carin Bekema met de Verteljas het prentenboek ‘Fan it lytse knyn dat boe seit’ voorlas.

Vanaf nu wordt op beide instellingen veel aandacht gegeven aan lezen en voorlezen. Er zijn met subsidie van Stichting Lezen leeshoeken ingericht en collecties geschikte boekjes aangeschaft, waardoor kinderen de boekjes zelf kunnen pakken en bekijken. De leidsters zijn getraind in het interactief voorlezen en worden gesteund door een voorleescoach. Zo ervaren kinderen plezier in lezen en draagt de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf bij aan hun taalontwikkeling. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in het voorkomen van laaggeletterdheid.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het samen boekjes kijken, vertellen, benoemen bijdraagt aan de taalvaardigheid van kinderen. Met name temperamentvolle, prikkelbare baby’s en jonge kinderen die snel huilen hebben er baat bij, doordat ze zich eerder verbaal kunnen uiten en zo hun frustraties kunnen overwinnen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *