Boeken starten wereldreis vanuit Bolsward

De kans dat u vandaag een boek gevonden heeft in Bolsward op een bankje, in de bus of op een terras is groot.

Vandaag werden zo’n 70 boeken in Bolsward verspreid door een enthousiaste groep Bookcrossers. BookCrossing is een initiatief van en voor enthousiaste lezers van over de hele wereld. Ze laten boeken “in het wild” achter zodat anderen ze kunnen lezen. Boeken die thuis toch maar staan te verstoffen, of die ze zo mooi vinden dat ze de ervaring willen delen.

De boeken krijgen een sticker waarop staat dat het een reizend boek is en het boek krijgt een nummer. Met dat nummer kan degene die het boek vindt melden waar hij het boek gevonden heeft en ook waar hij het weer vrijlaat voor een volgende lezer. Op die manier kan degene die zijn boek heeft vrijgelaten zijn bpoek door Nederland en zelfs de wereld volgend. Zo zijn twee boeken van Froukje tot ver over de grenzen van Nederland verdwenen.

Zo vertrok een boek richting Hawaii en een ander boek reisde naar Bahrein.De meeting in Bolsward werd georganiseerd door Froukje van der Wal uit Bolsward een fervent bookcrosser. Zij begon vorig jaar in De Wijnberg een bookcross bibliotheek. Hier kunnen dan boeken uitgehaald worden om te lezen en te verspreiden.

Zaterdag was er dus een meeting in de Wijnberg waarbij een aantal bookcrossers bij elkaar kwamen. Die hadden zelf  boeken meegenomen die op deze meeting werden voorzien van een sticker en een label waarop uitgelegd staat waarom een boek zomaar ergens ligt. Vandaag ging het om ruim 150 boeken. Een deel daarvan werd  door de bookcrossers vrijgelaten in Bolsward of elders in Nederland. Een ander deel blijft in de Wijnberg voor de gasten om te kunnen lezen. De gasten mogen vervolgens de boeken meenemen en eventueel zelf verder verspreiden.

Zo worden boeken op bankjes van bushaltes achtergelaten maar ook een boek achterlaten in de bus of trein zijn populaire plekken om een boek vrij te laten. Het is het gevoel wat een bookcrosser heeft met het boek om vervolgens een plekje te vinden. Zo liet Froukje een boek over Menno Simons achter bij het kerkje van Witmarusm ter nagedachtenis aan Simons. Dat boek kwam vervolgens bij de koster van de Doopgezinde kerk door de brievenbus en die gaf het weer door aan een andere bookcrosser.

Met het nummer in het boek kan degene die het boek vindt melden waar hij het boek gevonden heeft en ook waar hij het weer vrijlaat voor een volgende lezer. Op die manier kan degene die zijn boek heeft vrijgelaten zijn bpoek door Nederland en zelfs de wereld volgend. Zo zijn twee boeken van Froukje tot ver over de grenzen van Nederland verdwenen. Zo vertrok een boek richting Hawaii en een ander boek reisde naar Bahrein.

In Noord Nederland zijn zo’n 12 tot 13 actieve bookcrossers. De meest actieve gaan zelfs de uitdaging aan om 365 boeken in één jaar tijd vrij te laten. Of in 52 verschillende plaatsen een book op reis te sturen. Hiervoor zijn veel boeken nodig. Die komen soms van de eigen boekenplank of uit een nalatenschap. Daarnaast zijn sommige bookcrossers fanaatiek op zoek naar boeken die achterblijven na bijvoorbeeld de vrijmarkten op Koningsdag.

Mocht u vandaag een boek gevonden hebben in Bolsward meldt dit dan op de website van bookcrossing. Maar laat het ook even weten bij de reacties van onze pagina.

Ook als je een boek op reis wilt sturen kun je dat doen via deze site.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.