Boalserter Skotsploech gehuldigd door elfstedenbestuur

 Bolsward – Tijdens de traditionele receptie van het bestuur van de Friese Rjwielelfstedentocht kon voorzitter Stephan Rekker zondagmiddag een groot aantal bossen bloemen en een fles wijn overhandigen aan vrijwilligers, die al vele tientallen jaren actief zijn op Tweede Pinksterdag.

Een van de vele vaste vrijwilligers op de Pinkstermaandag is de dit jaar 60-jaar bestaande Boalserter Skotsploech. Trouwe deelnemer aan de startprocedure en voorzitter Rekker overhandigde dan ook met groot genoegen een fraai boeket bloemen en een fles wijn aan Skotsploech voorzitter Uke Tjalsma en diens echtgenote Rina Tjalsma-Gerritsma.

Uit de toelichtingen van de diverse bestuursleden bleek dat de organisatie klaar was voor de 106e fietselfstedentocht. Ook het nieuwe bestuurslid Johannes Hazenberg uit Easterein, verantwoordelijk voor de catering en het Broereplein was dermate goed ingewerkt, dat hij geen problemen zag in zijn eerste optreden.

Indrukwekkend   

De start op maandagmorgen wordt verricht door oud-Olymisch kampioen Maarten van der Weijden. Op 18, 19 en 20 augustus zwemt hij de elfstedentocht om geld in te zamelen voor de kankerbestrijding. ,,Waar ben ik aan begonnen”, vertelde hij in een indrukwekkend betoog in De Groene Weide, nadat hij de routekaart had bestudeerd. Van der Weijden vond dat hij gewoon geluk had gehad, toen bij hem leukemie  was geconstateerd. ,,Dennis had dat niet, merkte hij op. Dennis had hij leren kennen tijdens zijn ziekte. ,,Ik wilde iets doen voor Dennis. En omdat ik kan zwemmen koos ik voor het mooiste: de tocht der tochten, de elf steden. Ik schrok echter wel van de lengte.”

Hij legde verder uit dat het niet om  hem zelf gaat, maar om geld op te halen voor het goede doel. ,,Ik voel  mij vereerd dat ik morgen het startschot mag lossen, maar het had om mij wel wat later gemogen.”

De 84-jarige Durk Reitsma uit Stiens, die 64 maal de elfstedentocht had gefietst, kwam voor het bestuur met een verrassing: zijn fiets. ,,Deze fiets heeft circa 600.000 kilometer afgelegd. Ik neem er nu afscheid van en biedt de fiets aan het bestuur van de elf steden aan. Ik kom controleren of jullie er goed op passen”, waarschuwde hij voorzitter Stephan Rekker. Deze sprak van een geweldig cadeau dat past bij de fiets van Corry de Groot, ook al in het bezit van het elfsteden bestuur.

Op de foto, van links af Uko Tjalsma, bestuurslid Bert Altenburg en Rina Tjalsma-Gerritsma. (Foto Henk Bootsma)

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.