Bloemrijk grasland in Bolsward

Op een aantal plaatsen in Bolsward wordt dit jaar het gras minder vaak gemaaid. Hierdoor ontstaat een bloemrijk grasland.

 

Dit betekent dat bewoners kunnen genieten van meer bloemen in de grasvelden. Ook de vlinders en bijen profiteren hiervan. Deze maatregel zorgt voor een besparing op het onderhoud.

Hoe komt het grasterrein eruit te zien?

Enkele grasvelden worden de komende maanden niet meer gemaaid. Gazonranden langs de straat, de paden en tuinen worden nog wel met regelmaat gemaaid. Dit geldt ook voor de trap- en speelvelden. Op een aantal plaatsen worden enkele graspaden gemaakt. In Bolsward gaat het om de volgende locaties: tussen Leeuwardervaart en de woonwijk Eekwerd 1, grasstroken langs de Ugolaan, Túfein, de buitenranden van het speelterrein De Terp (Fûgelkrite) en buiten de IJsbaan.

Inzaaien ratelaar

In het najaar wordt zaad van de ratelaar ingezaaid. De geel bloeiende ratelaar houdt de groei van gras tegen. Dat komt omdat de ratelaar parasiteert op het gras. Daardoor krijgen andere plantensoorten kans zich te ontwikkelen. Onze ervaring leert dat ieder jaar de terreinen bloemrijker worden. Door het inbrengen van de ratelaar kan de maaifrequentie teruggebracht worden naar 1 keer per jaar in september/oktober. Het maaisel wordt vervolgens afgevoerd.

Bezuinigingsmaatregel

In 2012 heeft de gemeenteraad een aantal bezuinigingsmaatregelen op het gebied van groenbeheer vastgesteld. Het omvormen van gazons (kort gras) naar een bloemrijk grasland is een van deze maatregelen. Dit levert aan de ene kant een besparing op omdat er minder vaak gemaaid hoeft te worden. Aan de andere kant levert deze maatregel op termijn bloemrijke bermen op wat goed is voor de natuur. Deze maatregel wordt al op verschillende plaatsen in Súdwest-Fryslân met succes toegepast.

Bij de foto: Voorbeeld van een eerder uitgevoerd omvormingsproject in Sneek (Zwette) waar de ratelaar volop bloeit en het gras onderdrukt.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.