Blauwhuister Parochianen betaalden flink mee in 1868

Tijdens het Nationale Monumenten Weekend van 9 en 10 september is er in de Blauwhuister Sint Vituskerk weer veel te zien en te beleven.

Op zaterdag is de kerk ‘s middags open voor publiek met informatie over de financiering van de kerk.
Zondagmorgen is er een speciale Oogst Viering met na afloop gratis koffie en taart op het kerkplein-terras.

Zaterdag 9 september is de kerk ‘s middags van 12.30 tot 17.00 uur open voor publiek en staat ‘De financiering van de kerk’ centraal.  Blauwhuister Parochianen betaalden flink mee aan de bouw van de Sint Vituskerk in 1868. Het interieur en het kerkmeublement werden betaald door particulieren.
Meestal waren dat rijke boeren uit de parochie. Onder andere van de familie Hettinga, Dijkstra, Flapper, Pietersma en Rijpma.

Het doopfont werd geschonken door Minnema en Walta, er zijn o.a. ramen en beelden geschonken door de familie Galama, De Boer, IJdema, Flapper, vd Weij en Lolkema.

Zoals toen gebruikelijk, de namen van de ‘sponsors’ staan onder de ramen, beelden en ander objecten. Uiteraard waren er veel meer gulle gevers;
onder het beeld van de Heilige Sint Vitus staat te lezen: Anno Domini Jesu Christi 1867-68-69-70 is deze parochiekerk van de Heilige Vitus gebouwd van de milde en godvruchtige bijdragen der parochianen.

Zondag 10 september is ‘s morgens half tien een Oogst Viering. Mensen nemen ‘de vruchten van het land of eigen tuin’ mee.
Dat kan variëren van kastanjes tot kaas, van melk tot meloenen,  van bramen tot bloemen en van appels tot aarbeien.

Muziek en liederen – die in het teken staan van de oogst en liefde voor de natuur – worden verzorgd door de koren, organist en vader en dochter Popma.
Pastor Lucas Foekema gaat voor, de teksten passen bij het thema Oogst.
De viering wordt afgesloten met het gedicht ‘Septimber’ van Gerben Rypma: ‘De simmer, dy’t yn syn bestjûr/Safolle frege fan natûr/Dy sil ús hast ferlitte’.

Na de viering is er om 10.30 uur gratis koffie met eigen gebakken taart ‘Fan Eigen Hiem’ op het kerkplein-terras.
De vrijwilligers van de Blauwhuister Sint Vituskerk heeten iedereen komend weekend van harte welkom.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.