Blauwe vlag voor gemeentelijke haven Bolsward

De gemeente Súdwest-Fryslân wil de gemeentelijke havens van Bolsward, Makkum, Sneek en Stavoren aanmelden voor de Blauwe Vlag.

Dit is het internationaal keurmerk voor duurzame, schone en veilige jachthavens. De aanvraag voor Workum volgt later, als de realisatie van het Masterplan klaar is.

 

Blijven investeren in duurzame jachthavens

Wethouder Maarten Offinga licht dit streven toe: “Het kunnen voeren van de Blauwe vlag dient twee doelen.  Aan de ene kant is het een belangrijk keurmerk om meer toeristen en recreanten te trekken. Als watertoeristen de keuze hebben, kiezen ze natuurlijk voor een jachthaven die garant staat voor kwaliteit. Een jachthaven die erom bekend staat schoon en veilig te zijn. Daarnaast willen wij als gemeente laten zien dat wij ons inzetten voor schoon en veilig water, mooie natuur, een gezond milieu en duurzame jachthavens. Wij willen hier blijvend in investeren!”

 

Hoe komen de havens in aanmerking voor een blauwe vlag?

Om de Blauwe Vlag te mogen voeren, moeten de jachthavens aan een aantal criteria voldoen.

Er moet bijvoorbeeld schoon (zwem)water zijn, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Jachthavens met een Blauwe Vlag worden jaarlijks gecontroleerd. Om de vier jachthavens op het gewenste Blauwe Vlag-niveau te krijgen is een investering vereist van ongeveer € 30.000

 

Al twee blauwe vlaggen in Súdwest-Fryslân

De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen wordt gedaan door de onafhankelijke

milieuorganisatie ‘Foundation for Environmental Education’ (FEE). Deze internationale jury zetelt in Denemarken. De FEE heeft in 2014 in Nederland 159 Blauwe Vlaggen toegekend: 100 jachthavens en 59 stranden. Hiervan waren er twee in Súdwest-Fryslân, namelijk jachthaven De Rakken in Woudsend en jachthaven It Soal in Workum.

 

Steun van de Provincie

Ook de Provincie Fryslân ondersteunt de doelstellingen van de Blauwe Vlag en heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor de aanvraag van de Blauwe Vlag.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.